Chiar daca preturile au crescut, vanzarile din prima jumatate a acestui an s-au dublat
Piata rezidentiala din Capitala a fost dominata si in prima parte a acestui an de o cerere care a depasit cu mult oferta. Fapt ce a dat un avant tot mai mare preturilor la apartamentele noi ce au fost scoase la vanzare. In cea de-a doua parte a acestui an vor fi livrate noi apartamente, dar nu suficiente cat sa satisfaca cererea si sa tempereze preturile.
Potrivit unui studiu realizat de catre compania de consultanta imobiliara Colliers International, piata apartamentelor noi din Bucuresti a inregistrat in primele sase luni ale acestui an un avans semnificativ. "In prima jumatate a acestui an s-a inregistrat o puternica crestere a vanzarilor, datorita numarului mare de investitori de pe piata, care practic au achizitionat apartamente off-plan in toate proiectele disponibile", se precizeaza in raportul intocmit de compania imobiliara.
Acesta se refera exclusiv la piata apartamentelor noi din Bucuresti si analizeaza proiectele care au peste 100 de unitati. Preturile continua sa creasca cu 15-20%/an .In contextul in care cererea este inca semnificativ mai mare decat oferta, autorii studiului prognozeaza cresteri importante ale preturilor si in perioada urmatoare. Una dintre zonele Capitalei in care ne putem astepta la majorari semnificative ale preturilor este Nordul Capitalei, unde, potrivit Colliers, "20.000 de familii vor lucra in noile cladiri de birouri si unde niciun proiect de apartamente de dimensiuni mari nu a fost inca livrat in intregime".
Potrivit studiului, preturile medii practicate la apartamentele noi din Bucuresti au crescut cu 10%, de la inceputul anului, ajungand la 1.500 de euro metrul patrat. "Cererea tot mai mare pentru locuinte in Capitala, corelata cu lipsa unei noi oferte, a condus la o crestere a preturilor si la apartamentele vechi. Preturi-record de 2.000 de euro/mp si peste acest prag sunt obtinute pentru garsoniere in zone precum Drumul Taberei", spun reprezentantii Colliers.
Pentru sfarsitul anului, acestia nu prevad nicidecum o scadere a preturilor, ci dimpotriva. "In conditiile in care cererea este in continuare mai mare decat oferta, estimam ca preturile pe piata rezidentiala vor continua sa creasca cu inca 10% pana la sfarsitul anului. Pentru urmatorii 2-3 ani se va mentine o crestere anuala de 15-20%", se mentioneaza in studiul amintit, observandu-se totodata si o tendinta relativ noua in ceea ce priveste oferta de apartamente nou construite.
Apartamenteleau inceput sa intre la "apa"
In goana dupa clienti, dezvoltatorii imobiliari mentin preturile, dar ofera case de mai mici dimensiuni. "Pentru a compensa cresterea de pret constanta de pe piata, proiectele lansate pe piata in primele sase luni ale anului ofera la vanzare apartamente cu dimensiuni mai mici decat cele precedente", se precizeaza in studiul Colliers. Astfel, un apartament de doua camere ofertat in proiectele noi din acest an poate avea o suprafata de 54 de metri patrati construiti, in timp ce in urma cu un an, spun autorii studiului, un proiect similar ca locatie si finisaje oferea apartamente de doua camere, cu o suprafata de 70 de metri patrati construiti.
Rahova, Ferentari si Berceni, ocolite de dezvoltatori
Zonele cu cea mai larga oferta sunt in continuare aceleasi ca si anul trecut. Din cele peste 6.645 de apartamente disponibile la vanzare in prima jumatate a acestui an, aproximativ 5.000 de unitati se afla in estul si sud-estul Bucurestiului.
"Din cauza veniturilor reduse din zonele de sud ale Capitalei, dezvoltatorii nu au lansat, pana de curand, proiecte rezidentiale semnificative in cartierele Rahova, Ferentari, Berceni sau Progresul", se mentioneaza in studiul citat. Primul proiect de mari dimenisuni din aceasta zona, Monaco Towers, care ofera peste 300 de locuinte noi, a fost lansat in aceasta zona in prima jumatate a acestui an. Un alt perimetru cu potential ridicat de crestere este Pipera, unde pana acum au fost scoase la vanzare 1.600 de apartamente noi, in sapte proiecte de mici dimensiuni.
Aceasta zona prezinta insa perspective reale de crestere, datorita spatiilor de birouri si spatiilor comerciale ce vor fi livrate pe piata in urmatorii cativa ani. "Totusi, zona va fi recunoscuta drept un cartier rezidential de calitate, doar daca autoritatile locale vor incepe in curand lucrarile de imbunatatire a infrastructurii", se mentioneaza in studiul Colliers.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.