Cei patru milioane de angajati cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani vor primi pliantele cu informatii despre pensiile private abia in urmatoarele saptamani. Acestia vor avea la dispozitie, in cel mai fericit caz, trei luni pentru a adera la un fond de pensii
La doar cateva zile de la implementarea procedurii de aderare la sistemul de pensii private (17 septembrie, n.n.), Ministerul Muncii decide modificarea legislatiei printr-un proiect de ordonanta de urgenta publicat, ieri, pe site-ul institutiei. Autoritatile au motivat modificarea cadrului normativ prin constatarea unor carente in timpul etapei de implementare a procedurii de aderare la fondurile de pensii private. Una dintre noutatile introduse in legislatia pensiilor private este calificarea ca si contraventii a incalcarilor legislatiei privind fondurile de pensii administrate privat sau a normelor de aplicare a acestora. Astfel, potrivit articolului 141 din Legea 411/2004, administratorii de fonduri private pot fi sanctionati cu avertisment, amenda, limitarea operatiunilor, retragerea autorizatiei si cu interzicerea dreptului de a dispune d
e propriile active. Nerespectarea obligatiei de a furniza informatii beneficiarilor, a egalitatii de tratament a acestora, precum si alte forme de incalcare a prevederilor legale pot atrage dupa sine amenzi intre 10.000 si 100.000 lei in cazul persoanelor fizice si intre 0,5 si 5% din capitalul social pentru persoanele juridice. De asemenea, modificarile legislative introduc si sanctiuni penale. Potrivit articolului 145 din aceeasi lege, in cazul transferului unui beneficiar la un alt fond de pensii, administratorul vechiului fond este obligat sa transfere contributiile participantului in termen de 30 de zile de la solicitarea scrisa a acestuia. In caz contrar, pesoana responsabila de intarzierea transferului de disponibilitati banesti sau utilizarea acestora in alte scopuri va fi sanctionata cu inchisoare de la sase luni la doi ani.

Campanie de informare, dupa lansarea programului
Procedura de aderare la fondurile de pensii administrate privat a fost demarata la data de 17 septembrie. Cu patru zile inainte, sindicatele au solicitat, fara succes, amanarea cu cel putin o luna a datei de aderare, sustinand ca cea mai mare parte a populatiei nu stie cum functioneaza sistemul. Reprezentantii Blocului National Sindical au declarat atunci ca 80% dintre persoanele cu varsta sub 45 de ani sunt vulnerabile in fata agentilor pentru ca nu cunosc riscurile, beneficiile, drepturile si obligatiile pe care le au.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.