Brokerii au solicitat CNVM introducerea in regulamentul fondurilor mutuale a optiunii de subscriere si rascumparare prin Internet

Tranzactionarea online a actiunilor listate la Bursa a atras tot mai multi investitori, contribuind la cresterea lichiditatii BVB. Acelasi efect este de asteptat si pentru industria fondurilor mutuale, desi in prezent optiunile de subscriere sunt ingreunate de obligativitatea prezentei la sediul distribuitorului. Daca solicitarea brokerilor va „trece“ de CNVM, investitorii vor putea cumpara si unitati de fond prin Internet.

Industria fondurilor mutuale a crescut in ultimii doi ani atat prin numarul de investitori interesati de asemenea plasamente, cat si prin diversificarea ofertei. Numai in acest an au fost lansate doua noi fonduri, iar numarul investitorilor a crescut de la 78.380 la finele lui 2006 pana la 80.709 in august 2007, cu aproape 3%. Iar aceasta evolutie a fost determinata de afluenta mare a investitorilor mici, avand in vedere ca numarul celor institutionali s-a redus in aceasta perioada.
Totusi, inca exista „hibe“ ale sistemului, prin faptul ca distributia unitatilor de fond catre investitori este greoaie. Cel interesat ar trebui sa se deplaseze la sediul societatii de administrare a fondului respectiv, iar fiecare operatiune de cumparare sau rascumparare ar trebui insotita de o cerere specifica din partea investitorilor. Pentru largirea ariei de distributie, societatile de administrare au ales si societati de brokeraj, dar acestea nu au acces la intreaga oferta a industriei fondurilor mutuale, ci numai la acele fonduri pentru care societatea de brokeraj a semnat contract de distributie cu administratorul de fond.

Subscriere online, solutie viabila
Insa apropierea de pietele financiare internationale impune si o alta modalitate de plasament pentru industria fondurilor. Ca urmare, brokerii au inaintat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, in urma cu o saptamana, o cerere de modificare a Regulamentului 15/2004 privind fondurile mutuale, sustin surse din cadrul CNVM. Una dintre solicitarile brokerilor se refera la introducerea unei sectiuni distincte privind posibilitatea cumpararii si rascumpararii unitatilor de fond pe Internet, dupa modelul existentei unei prevederi similare privind reglementarea investitiilor la distanta in actiuni, a comentat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, societate care a initiat proiectul. Iar in cazul in care CNVM va aproba modificarile la Regulamentul 15/2004, va fi necesara doar transmiterea documentului initial prin posta sau fax catre societatea de distributie a unitatilor de fond, urmand ca achizitiile ulterioare sa fie realizate pe Internet, a explicat directorul Intercapital Invest.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.