Productorii de jocuri pentru calculator sint decisi s ia msuri dure impotriva celor care comercializeaz sau utilizeaz produse piratate. Campania initiat de Vivendi Universal Game, unul dintre cei mai cunoscuti productori de jocuri, este provocat de pierderile pe care companiile americane le-au suferit din cauza pirateriei. Astfel, conform raportului International Intellectual Property Alliance, in 2002, piratarea jocurilor de software in Romania a provocat pierderi de 35,2 milioane de dolari firmelor americane. In acel an, rata pirateriei a fost de 97%. Pentru 2003, pierderile au fost probabil ceva mai mici, dar tot de ordinul zecilor de milioane de dolari, dat fiind c rata pirateriei este estimat la 80%.
Miliardarii de la coltul strzii

Comercianii de produse contrafcute sint una dintre intele principale ale acestei campanii. Piratarea jocurilor si a produselor software este ins o activitate bnoas. Se pot cistiga ins si zeci de milioane de lei intr-o zi. Am avut un caz in care persoane care se ocupau cu astfel de activitti cistigau intre 50 si 80 de milioane de lei pe zi", a declarat avocatul Nicolae Burchel, managing partner Burchel & Associates. Noile reglementri prevd amenzi cuprinse intre 100.000.000 si 400.000.000 de lei sau inchisoare intre unu si patru ani numai pentru instalarea pe computer a unui astfel de soft.
Raiduri in Internet caf-uri

i patronii de Internet caf-uri trebuie s-si fac griji. Mai putin de 5% din Internet caf-urile din Romania au licent pentru programele utilizate", a declarat avocatul Ioana Manea, asociat la firma de avocatur Burchel &Associates. Reprezentantii autorittilor cu atribuii in domeniu vor efectua controale in Internet caf-uri . Amploarea pe care a luat-o acest tip de comert este legat si de preturile mari ale jocurilor originale. Astfel, un joc nou cost chiar si 1,5 milioane de lei. Reducerea pirateriei ar putea duce la cresterea vinzrilor, iar aceasta este posibil s atrag si cresterea preturilor", a declarat Teo Pduraru, reprezentantul Best Computers Distributions, principalul distribuitor de jocuri in Romania. Probabil c doar practicarea unor preuri accesibile ar putea dezvolta gustul consumatorului roman pentru produse originale.