Ca rezultat al acestui proces, a crescut presiunea privind majorarea salariilor, ceea ce va avea un impact negativ pe termen mediu asupra investitiilor straine directe si implicit asupra cresterii economice, arata un studiu realizat de compania de cercetare a pietei Euromonitor.
"Pe piata romaneasca, activitatea din anumite domenii impina dificultati majore in ceea ce priveste gasirea fortei de munca specializate, ceea ce determina cresterea eforturilor financiare suplimentare pentru resursele umane din partea companiilor", noteaza studiul Euromonitor.
Criza actuala de pe piata fortei de munca a aparut, pe de o parte, datorita boomului cresterii economice, iar pe de alta parte, exodului fortei de munca specializate, noteaza studiul citat. "Romania a inregistrat o crestere economica la un nivel care nu a fost anticipat, pe fondul cresterii intrarilor de investitii straine directe. Dupa perioada 1989, Romania "a pierdut" intre 2 si 2,5 milioane de angajati, ceea ce reprezinta circa 10% din populatia totala a tarii, de 21,6 milioane de locuitori", spun analistii Euromonitor.
Pe de alta parte, analistii Euromonitor avertizeaza ca in anii urmatori se va adanci criza de pe piata fortei de munca, odata cu eliminarea restrictiilor impuse de unele tari din Uniunea Europeana, valabile pana in anul 2014, pentru muncitorii emigranti din Romania si alte tari din fostul bloc comunist.