Oferta publica initiala de actiuni este cea mai mare din intreaga industrie mondiala a luxului
Dupa ce in luna iulie, grupul condus de designerul Miuccia Prada a negat speculatiile legate de o vanzare a companiei, Prada planuieste sa lanseze o oferta publica initiala ce totalizeaza 40% din actiuni. Miscarea evalueaza Prada SpA la 4 miliarde de euro si vine in contextul in care compania are nevoie de finantare pentru datorii si pentru expansiunea brandului.
Sase dintre bancherii care se vor ocupa de oferta publica initiala (OPI) a grupului de moda italian Prada au declarat ca lansarea este programata pentru prima jumatate a anului viitor, scrie Bloomberg. OPI-ul, care se ridica la pana la 40% din companie, reprezinta cea mai mare astfel de vanzare de actiuni din intreaga industrie a luxului.
Oferta evalueaza compania italiana la 4 miliarde de euro, iar Prada va obtine pana la 1,2 miliarde de euro pe pe urma OPI-ului. Asta, in conditiile in care grupul de moda valoreaza cu 50% mai mult decat in luna noiembrie a anului trecut, cand a vandut 5% din companie bancii Sanpaolo pentru 100 milioane de euro. Purtatorul de cuvant al Prada, Tomasi Galli, a declarat ca procesul de OPI este in desfasurare, dar nu a fost luata o decizie finala pentru ca nu exista nicio presiune.
Compania este condusa de Patrizio Bertelli, sotul designerului-sef Miuccia Prada. In trecut, au existat si alte incercari de lansare a unor OPI-uri, insa acestea au esuat din cauza conditiilor din piata. Prima incercare a fost in anul 2001, cand compania era evaluata la 8 miliarde de euro, insa, dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie din acelasi an, industria luxului a intrat in declin. O alta incercare esuata s-a petrecut in luna iunie 2002, cand pietele financiare s-au confruntat cu o cadere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.