Presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici, sustine ca auditul are o pondere de 50% in veniturile companiilor de profil, dar, in viitor, acest procent va scadea pe fondul dezvoltarii consultantei financiare.
Datorita efervescentei pietei si a ritmului extrem de dinamic al mediului de business, economia romaneasca creste cu rate superioare tarilor celor din regiune. Iar tendinta se va mentine pe o perioada de minim cinci ani.

Boomul investitiilor straine din tara noastra, datorate in mare parte si integrarii in Uniunea Europeana, nu ramane fara consecinte asupra pietei de consultanta. Noi tipuri de consultanta incep sa prinda teren, in conditiile in care segmentul de business se dezvolta in ritm accentuat.
Chiar si in aceste conditii, cunostintele oamenilor de afaceri despre importanta consultantei in evolutia unui business se afla la un nivel destul de scazut. "Comparand cu piata europeana, putem constata ca in celelalte tari produsele sunt mai diverse si mai sofisticate.
In Romania, piata de business detine cunostinte nu foarte bogate despre toate avantajele pe care le poate oferi un serviciu bun si complet de consultanta", a declarat, pentru "Adevarul", George Mucibabici, presedintele companiei de consultanta, Deloitte Romania.
Romania, peste tarile din Europa Centrala
In opinia sa, pe fundalul cresterii economice, consultanta de afaceri va fi solicitata atat de catre noile societati locale, cat si de cele internationale, de-a lungul proceselor de restructurare si reorganizare. "Comparand tarile din Europa Centrala si de Est, vedem ca, pe langa tari precum Ungaria, Rusia, Estonia si Slovacia, Romania este o alta tara intr-o crestere sustinuta din punct de vedere al pietei de consultanta.
Romania si Bulgaria sunt cele mai tinere membre ale UE si sunt tari cu oportunitati excelente de maximizare a randamentelor de investitii", spune Mucibabici. In aceste conditii, este de asteptat ca, in urmatorii cinci ani, tara noastra sa asiste la cresteri sustinute in toate sectoarele de activitate, fapt ce se va reflecta direct si asupra evolutiei cifrelor inregistrate in piata de consultanta.
30% crestere in primul semestru
Astfel, integrarea si-a facut deja simtita prezenta si in raportarile din prima parte a anului in curs, cand piata de profil a inregistrat o crestere de aproximativ 30%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Data fiind tendinta continua de crestere manifestata de piata romaneasca de consultanta mai ales dupa aderarea la UE, ne asteptam ca la finalul acestui an sa inregistram cresteri de peste 30% fata de anul trecut", a precizat presedintele Deloitte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.