Pretul petrolului a atins astazi un nou record, de peste 81 dolari/baril, din cauza ingrijorarii legate de reducerea stocurilor din Statele Unite inainte de venirea iernii.

Pretul titeiului, tranzactionat pe piata din Statele Unite, a urcat astazi cu 49 de centi, pana la 81,06 dolari/baril, dupa ce atinsese un nivel record de 81,24 dolari/baril si dupa saltul de 1,47 dolari/baril de luni. Titeiul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a scumpit cu 27 de centi, pana la 77,25 dolari/baril.

Stocurile de titei din Statele Unite au sczut si saptamana trecuta, si astfel s-a mentinut tendinta din ultima luna, in contextul in care importurile s-au diminuat, arata un sondaj efectuat de Reuters in randul analistilor din industrie, inainte de publicarea datelor oficiale ce va avea loc miercuri.

In acest context, Compania Goldman Sachs a estimat de ieri, ca pretul petrolului tranzactionat pe piata americana va atinge 85 dolari/baril pana la sfarsitul anului, cu 13 dolari/baril mai mult decat prognozase anterior si a comunicat ca pretul titeiului ar putea ajunge chiar la 90 dolari/baril, pe fondul diminuarii stocurilor, informeaza NewsIn.

Goldman Sachs a comunicat ca majorarea productiei cu 500.000 barili/zi incepand de la 1 noiembrie, hotarata saptamana trecuta de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), este insuficienta si a fost luata prea tarziu.

Previziunile arata o scadere a stocurilor de titei cu 2 milioane de barili si o reducere a stocurilor de benzina cu 500.000 barili. Analistii estimeaza de asemenea ca stocurile de produse de rafinare, din care face parte si combustibilul folosit pentru incalzire, s-au redus cu 1,2 milioane barili, inainte de sezonul rece, care marcheaza cea mai mare cerere.

Desi pretul petrolului a crescut de patru ori din 2002, ajustat la inflatie ramane sub valoarea istorica de 90 dolari/baril, atinsa in timpul revolutiei din Iran din 1979.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.