Banca Nationala, premierul Tariceanu si ministrul Finantelor repeta ca preturile nu vor creste in acest an decit cu 7%. Majorarile de taxe si accize vor fi combatute printr-un leu tare.

Recent, guvernatorul BNR a afirmat ca scumpirile prevazute sa intre in vigoare la 1 aprilie, ca urmare a calendarului de aliniere a accizelor convenit cu Uniunea Europeana si a modificarilor din Codul fiscal, vor duce la cresterea preturilor cu 3,5%. Acest procent reprezinta practic jumatate din inflatia anuala de 7% prognozata pentru intreg anul 2005. BNR nu face un secret din faptul ca mizeaza pe un leu tare pentru a da in cap majorarilor de preturi si tarife. Cursul euro o va lua la vale.

Cota unica anihilata

In mod normal, cresterea accizelor la produse si servicii cunoscute ca detonatori ai inflatiei, precum combustibilii si energia electrica, conduce la o reactie in lant asupra preturilor de consum. Se adauga majorarile de accize la fel de fel de produse - de la tigari si bauturi alcoolice pina la electronice, electrocasnice si autoturisme. Iahturile intereseaza mai putin. Relaxarea fiscala indusa de cota unica a lasat mai multi bani in buzunarele oamenilor, sume care, in lipsa unor masuri dure, s-ar fi reflectat in cresterea preturilor.

Prin masurile decise de Executiv se urmareste practic anihilarea efectului inflationist al relaxarii fiscale. Populatia este deja nevoita sa dea mai multi bani pentru plata intretinerii. Bugetele de familie sint subtiate de scumpirea energiei electrice, de majorarea pretului la carburanti, dar si de scumpirea viciilor: tutunul si alcoolul. Ce ramine de cheltuiala va merge pe bunuri de import. Banii "in plus" din cota unica vor avea in curind, cu prioritate, trei destinatii: bugetul statului, furnizorii de utilitati si importuri.

Se va repeta momentul noiembrie 2004?

Contracararea cresterii preturilor interne se poate realiza prin importuri masive si mai ales ieftine. Producatorii interni vor fi presati sa nu introduca in preturi majorarile de accize si la energie electrica, sub amenintarea concurentei marfurilor din import, ieftine si de calitate. Pentru aceasta este necesar ca leul sa se intareasca fata de euro, moneda in care se efectueaza majoritatea importurilor romanesti, cu riscul cresterii in continuare a deficitului de balanta comerciala. Din acest punct de vedere, o repetare a momentului noiembrie 2004, cind BNR a decis sa lase cursul liber in momentul in care piata valutara gemea de euro, este foarte probabila.

Conditii prielnice

Conditiile pentru un leu mai tare sint coapte. Scumpirile din aprilie se suprapun perfect cu perioada liberalizarii accesului nerezidentilor la depozitele in lei. Sumele in valuta care urmeaza sa intre in tara vor presa asupra cursului de schimb. Prin prisma obiectivului de contracarare a majorarii preturilor administrate, BNR nu are, teoretic, nici un motiv sa intervina pentru a sustine euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.