Parlamentarii europeni avertizeaza ca Romania ar putea avea probleme majore daca nu stapaneste inflatia si cresterea salariilor

Romania s-ar putea confrunta cu probleme importante daca nu identifica metodele necesare pentru controlarea cresterii preturilor si a salariilor, a declarat, ieri, Pervenche Beres (foto), presedintele Comisiei pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European (PE).

"Trebuie sa existe constientizarea a ceea ce presupune o inflatie ridicata. Trebuie sa existe mecanisme ca preturile sa fie ajustate fara provocari", a afirmat Beres, intr-o conferinta de presa." Deficitul de forta de munca este corelat cu cresterea salariilor. Daca salariile si inflatia nu sunt controlate, atunci aceasta este o problema mare pentru Romania", a mai spus Beres. Preturile de consum au crescut in luna august cu 0,86%, fata de 0,29% in luna precedenta, in principal pe fondul scumpirilor inregistrate la alimente, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a fost de 4,96%, in crestere cu un punct procentual comparativ cu nivelul consemnat la sfarsitul lunii iulie. Analistii anticipeaza pentru sfarsitul acestui an o inflatie de peste 4%, nivel superior prognozei BNR, de 3,9%. Inflatia s-ar putea mentine la un nivel ridicat si in urmatoarele luni, avand in vedere efectele pe care le-ar putea genera seceta din ultimele luni. Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct.

Criza financiara la cotitura

Criza financiara internationala ar putea afecta, la un moment dat, si Romania, avand in vedere relatiile comerciale cu alte state din UE, unde sunt resimtite efectele crizei, a declarat, tot ieri, Pervenche Beres. "In UE au fost observate consecinte ale crizei americane. De fiecare data cand am adus in discutie acest subiect, am observat ca nu exista ingrijorare in Romania. Poate ar trebui sa ne uitam la aceasta problema cu atentie", apreciaza Beres.

O delegatie a Comisiei pentru afaceri economice si monetare din PE se afla in Romania in perioada 13 - 14 septembrie, intr-o vizita de lucru. Reprezentantii europeni vor avea discutii cu oficiali ai Comisiilor economice, de buget si finante din Camera Deputatilor si Senat, ai Ministerului de Finante, Bancii Nationale a Romaniei, precum si cu organizatiile sindicale si patronale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.