Evolutia actiunilor listate la BVB a fost diferita fata de anii precedenti. Pana acum erau urmate aproximativ aceleasi etape in cursul unui an, cu debut in crestere, corectii, lichiditate scazuta pe timpul verii si noi cresteri in ultima parte a anului

Dar 2007 a fost diferit din prima zi de tranzactionare a anului, cand SIF au atins maxime.Dupa saptamani la rand in care s-au inregistrat maxime istorice pentru toti indicii, a urmat o perioada de corectii si un inceput de septembrie incert.
Va mai atinge bursa noi maxime pana la sfarsitul acestui an?
"Cu siguranta vor mai fi noi maxime pana la sfarsitul anului curent. Excluzand influentele externe de natura psihologica, eu cred ca BVB are potential mare si sunt singur ca vor fi noi valori maxime si in ce a mai ramas din 2007 dar si in anii urmatori", sustine Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
Dar parerile sunt impartite. Unii brokeri cred ca evolutia Bursei de Valori Bucuresti va continua sa fie stras conectata cu pietele externe. "Atat timp cat pe plan mondial va continua sa fie un trend descendent, nici in Romania nu se vor observa cresteri. Pana acum nu sunt motive serioase de crestere, mai ales ca nu avem investitori de calibru pe piata de capital", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. Acesta a mai spus ca "probabilitatea atingerii de noi maxime istorice la BVB este foarte redusa, cel putin in urmatoarele luni".

Asa cum anul acesta a fost presarat cu surprize pe piata romaneasca de capital, estimarile pentru lunile care au mai ramas si posibilitatea ca indicii sa atinga noi maxime sunt dependente de situatia burselor internationale, dar si de factori locali. Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest, a fost mai rezervat in a face estimari legate de atingerea unor noi valori istorice. "Nu prea cred ca vor mai fi noi maxime, dar nu este o certitudine, depinde foarte mult de ce se intampla pe plan intern si international. De exemplu, o eventuala listare la cota Bursei ar putea schimba foarte mult lucrurile, dar este foarte putin probabil ca aceasta sa se concretizeze pana la finele anului", ne-a explicat acesta.

Si directorul S.S.I.F. Booker, Dan Berinde, conecteaza evolutia BVB cu situatia pietelor externe de capital. "E greu de anticipat acest lucru. Depinde foarte mult de bursele externe si de situatia politica interna. Dar eu, personal, nu prea mai cred in noi maxime pentru indici", ne-a declarat acesta.

Evolutia bursei in acest an a fost atipica

Si din acest punct de vedere specialistii impartasesc pareri contrare. Astfel, Mihai Chisu crede ca evolutia a fost atipica fata de ceilalti ani, in timp ce Simionescu este de parere ca este o evolutie fireasca si sustinuta.

"Bursa a scazut timp 4 luni dupa maximul atins pe Sif-uri in prima zi de tranzactionare a anului. Optimismul a revenit puternic in piata, sustinut si de conjunctura internationala, si bursa romaneasca a intrat in perioada maximelor istorice. Devenise deja o obisnuinta ca in aceeasi zi sa fie inregistrate maxime istorice pentru toti cei trei indici bursieri, euforia investitorilor fiind fara margini.

Dar aceasta evolutie nu putea continua la nesfarsit, iar bursa, inca o data atipic fata de anii trecuti, la inceputul lunii septembrie se afla intr-o perioada usor ascendenta, indecisa inca. Noua stare caracteristica pietei de capital se reduce la un singur cuvant, mai mult sau mai putin indreptatit: "corelare". Ne-au mai ramas totusi 4 luni care par sa nu semene cu obisnuinta anilor anteriori", crede Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.

Adrian Simionescu, directorul Finans Securities, crede ca evolutia din acest an a BVB nu este deloc atipica, ci, din contra, este absolut fireasca. "Este primul an de cand ne-am alaturat Comunitatii europene si este firesc ca Bursa sa evolueze si sa dea dovada de mult mai multa maturitate. As putea spune ca anii trecuti au fost atipici si ca in 2007 am urmat pasi logici in evolutie. Emitentii au inregistrat cresteri, profituri, economia tarii este mai buna si e firesc ca si bursa sa reflecte aceste imbunatatiri", ne-a mai spus acesta.

SIF si bancile au fost cele mai lichide, dar au fost si surprize

In ringul bursier exista emitenti care au lichiditati foarte mari in mod constant. Astfel, sectorul financiar este cel mai lichid, urmat de banci. Societatile de Investitii Financiare au debutat anul acesta cu maxime istorice si au continuat cu lichiditati mari chiar si in perioadele descendente ale bursei, remarcandu-se in special SIF Moldova si SIF Oltenia. De asemenea, Banca Transilvania s-a regasit aproape tot timpul in topul celor mai lichide companii cotate la Bursa de Valori Bucuresti. Si BRD a avut perioade in care tranzactiona foarte multe titluri, dar acest lucru nu s-a petrecut constant, ca in cazul altor emitenti. Din sectorul petrolier, lichiditati mari a avut constant compania Petrom, dar s-a remarcat si Rompetrol in anumite sedinte.

In, 2007 au fost si alti emitenti, cu volume de tranzactionare mari in unele sedinte de tranzactionare, care au fost o surpriza pentru piata de capital. S-au remarcat S.S.I.F. Broker, Biofarm, Impact si chiar Altur.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.