Incepand de saptamana aceasta, Executivul neaga legalitatea "nasterii" Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Astfel, Guvernul a adoptat o Hotarare prin care se abroga art. 2 din HG privind recunoasterea infiintarii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB). Acesta facea referire la sediul, statutul, organele de conducere si patrimoniul CCIB.

"Cine este in spatele ministrului Silaghi?"

Potrivit unui comunicat al CCIB, abrogarea acestui articol s-a facut la solicitarea si pe baza unei note de fundamentare semnate de Ovidiu Silaghi, ministru pentru IMM, comert, turism si profesii liberale, insa fara consultarea in prealabil a CCIB, asa cum cere Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. Legea prevede ca "anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ cu relevanta asupra mediului de afaceri se transmite de catre initiator asociatilor de afaceri si altor asociati legal constituite, pe domenii specifice de activitate, in termenul prevazut,respectiv 30 de zile.
De asemenea, "proiectul de Hotarare nu a figurat nici pe ordinea de zi a sedintei Executivului din 11 septembrie a.c., iar Hotararea Guvernului din 11 septembrie 2007, la care ne referim, a fost luata fara a fi publicata imediat pe site-ul Guvernului, asa cum s-a facut in cazul celorlalte documente adoptate in aceeasi sedinta a Executivului. Desigur ca aceasta practica ilegala ridica doua intrebari legitime: Cine este in spatele ministrului Silaghi, avand suficienta putere pentru a impune astfel de actiuni? Ce alta Camera de Comert teritoriala urmeaza sa cada prada acelorasi practici, in cazul in care va deranja pe cineva?", se intreaba conducerea Camerei.

Practici arbitrare

Reprezentatii CCIB constata ca "linistea sistemului cameral si punerea pe primul plan a preocuparilor care privesc comunitatea de afaceri, promovarea IMM si ridicarea nivelului de absorbtie a fondurilor europene sunt pur si simplu vorbe goale", se mai arata in comunicat.
Conducerea executiva a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a convocat de urgenta o reuniune extraordinara a Colegiului de Conducere al CCIB, pentru a putea decide care sunt caile cele mai eficiente de a se "apara impotriva unor practici arbitrare din partea autoritatilor. Subliniem ca aceasta atitudine, care a dus la adoptarea Hotararii de Guvern din 11.09.2007, este in deplina concordanta cu refuzul conducerii MIMMCTPL de a negocia si incheia cu CCIB un protocol de parteneriat public-privat pentru colaborarea in sustinerea intereselor IMM, protocol supus spre analiza conducerii MIMMCTPL pe data de 26 iunie. Precizam ca la data de 23 august 2007 a fost semnat un astfel de protocol cu unele camere de comert si industrie teritoriale", spun membrii institutiei.

Nou razboi in sistemul cameral romanesc

Asa cum a precizat si in scrisoarea adresata tuturor presedintilor camerelor de comert si industrie teritoriale din Romania, precum si ministrului Ovidiu Silaghi, presedintele-director general al CCIB, Stefan Popa, subliniaza ca este decis sa isi duca pana la capat mandatul care i-a fost incredintat de Adunarea Generala a membrilor CCIB "si, in numele si cu ajutorul oamenilor de afaceri din Capitala, al opiniei publice, al sistemului judiciar in care are toata increderea, va lupta impotriva oricarei incercari de a priva Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti de ceea ce i se cuvine prin efectul legii", se incheie comunicatul, nu inainte de a se mentiona ca decizia Guvernului are potentialul de a deschide din nou un razboi in sistemul cameral romanesc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.