Reprezentantii firmelor de leasing spun, pe tiparul institutiilor de credit, ca Banca Nationala distorsioneaza piata
Noile norme impuse de Banca Nationala afecteaza profitul societatilor de leasing din Romania. „La modul concret, va pot spune ca exista firme de leasing in Romania care au renuntat la finantarea persoanelor fizice ca urmare a noilor norme impuse de Banca Nationala“, a declarat pentru Cotidianul Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare. La nivelul lunii iunie, doar jumatate dintre firmele notificate fusesera inregistrate efectiv in registrele BNR. „Societatile care au fost deja inregistrate functioneaza potrivit noilor norme care prevad reglementari mai stricte. Evident ca cele care functioneaza pe vechea lege au un avantaj competitiv. Principala problema o reprezinta impunerile privind nivelul capitalului propriu (n.r.- minimum 200.000 de euro) si adecvarea capitalului, ne-a explicat Ahciarliu. Totusi, reprezentanta firmelor de leasing este optimista si spune ca, pina la sfirsitul anului, BNR va incheia inregistrarea tuturor IFN-urilor. „Cred totusi ca BNR a intirziat foarte mult inregistrarea societatilor“, mai spune Ahciarliu.

Obligate sa functioneze dupa noile norme, societatile care au primit avizul BNR au in fapt un dezavantaj competitiv. „Din cauza Bancii Nationale avem de-a face cu o concurenta neloiala. BNR creeaza o deformatie a pietei prin neinregistrarea tuturor societatilor. TBI a fost inscrisa a doua in registrul special al Bancii Nationale si tot noi suferim din cauza clientilor persoane fizice pierdute ca urmare a faptului ca inregistrarea nu a fost inca incheiata pentru toti“, spune si Florentina Mircea, director general TBI Leasing. Reprezentanta companiei membre a Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania este chiar mai dura: „Sint controale peste controale. Atentionam Banca Nationala ca este vorba despre concurenta neloiala“, a declarat Mircea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.