Romania si Bulgaria au un potentialul economic considerabil, insa investitorii care intra pe aceste piete se confrunta cu riscuri mai mari decat in cazul tarilor care au aderat la UE in 2004, arata Financial Times intr-o alta analiza asupra situatiei economice a tarilor din centrul si estul Europei
Cele doua tari, ce au aderat la UE la inceputul anului, se confrunta si cu probleme serioase in ceea ce priveste coruptia, dar si crima organizata in cazul Bulgariei. Stabilitatea economica si politica din Romania si Bulgaria nu este garantata considera ziaristii de la Financial Times.
Tara noastra, al carei PIB a crescut anul trecut cu 7,7%, da semne de supraincalzire economica. Pentru a sprijini aceasta afirmatie, FT arata ca deficitul extern al tarii noastre a urcat la 11,6% din PIB, iar cheltuielile publice si private sunt in continua crestere. In acelasi timp, activitatea legislativa este impiedicata de repetatele batalii politice dintre presedintele Traian Basescu si guvern.
In Bulgaria, situatia politica este mai stabila, insa economia este mult mai vulnerabila la socurile externe. Deficitul sau de cont curent a urcat anul trecut la 14,8% din PIB. Dintre toate tarile fost comuniste, Slovenia inregistreaza cel mai scazut risc macroeconomic, care nu este insa neglijabil, Slovenia fiind prima tara ex-comunista care a aderat la zona euro. Slovacia si-a pus, in schimb, finantele pe o baza solida, cu perspective favorabile pe termen lung. Aceste reforme au plasat-o in fruntea vecinilor sai in ceea ce priveste pregatirile pentru trecerea la moneda euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.