Unitatea de productie presupune o investitie de 50 milioane de euro si va fi amplasata cel mai probabil la Giurgiu
Romania ar putea fi de anul viitor singura tara europeana in care se vor produce ATV-urile marca Polaris, dar si celelalte modele de autovehicule utilitare. Firma-mama din SUA a decis in urma cu doua saptamani, cu ocazia summit-ului ce a avut loc in Antalya, deschiderea in tara noastra a singurei unitati de productie din Europa.
"Polaris va deschide in Romania, la sfarsitul anului viitor sau cel mai tarziu la inceputul anului 2009, prima sa unitate de productie din Europa. Locatia va fi, cel mai probabil, Giurgiu, datorita faptului ca vom deservi si pietele din Bulgaria, Croatia, Serbia sau Kosovo si avem astfel nevoie de Portul Constanta. Anuntul oficial privind aceasta intentie va fi facut la sfarsitul lunii octombrie", a declarat pentru "Adevarul" Bogdan Gheorghiu, director Polaris pe Romania, Bulgaria si Republica Moldova.
Originar din SUA, Polaris se pozitioneaza pe locul secund in ierarhia mondiala a producatorilor de ATV-uri, cu o cota de piata de 22%. "Polaris ar putea deveni astfel al treilea mare producator mondial din industria autohtona a autovehiculelor, dupa Renault-Pitesti si Ford-Craiova, care deschide in Romania o fabrica locala ce va deservi intregul continent european", a mai spus oficialul companiei.
Productie de 60.000 de ATV-uri pe an
Investitia in unitatea de productie din Romania va fi, potrivit oficialului companiei, de aproximativ 50 milioane de euro, iar productia din primul an se va ridica la aproximativ 60.000 de ATV-uri. "In prima faza, vom face in fabrica din Romania doar ansamblarea componentelor.
Investitia se va ridica la circa 50 milioane de euro, iar numarul ATV-urilor ce vor fi ansamblate in tara noastra va fi de aproximativ 60.000 de unitati pe an. Pe langa acestea vom ansambla si alte vehicule utilitare pe care le avem in portofoliu", ne-a precizat directorul Polaris Romania.
Investitia semnificativa anuntata de reprezentantul firmei americane pare neobisnuita, tinand cont de faptul ca cel putin piata romaneasca este una insuficient dezvoltata in acest moment. "Este intr-adevar o piata de nisa, dar ne bazam pe potentialul foarte mare de dezvoltare", apreciaza Bogdan Gheorghiu, spunand ca fabrica din Romania va fi proiectata inca de la bun inceput in vederea dublarii capacitatii de productie la un moment dat.
"Ne bazam pe toate pietele europene, pe care va trebui sa le aprovizionam din Romania. Si vorbim de circa 28.000 de ATV-uri, cat a reprezentat anul trecut piata Polaris din Franta, 28.000 - in Germania, 19.000 - Spania, alte 17.000 - piata italiana, dar si 15.000 in tarile scandinave. Nu putem uita nici Ungaria, unde am avut anul trecut vanzari de circa 4.600 de ATV-uri. Asadar, fabrica din Romania nu va asigura necesarul doar al pietei autohtone, sau al celei din Bulgaria, ci va deservi toate pietele Uniunii Europene", a explicat reprezentantul firmei americane in Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.