Pentru consolidarea unei constructii incadrate la risc seismic se platesc circa 240 de euro pe metru patrat

Un bloc din Bucuresti va fi consolidat folosindu-se amortizoare, dupa o metoda dezvoltata de specialisti japonezi. Creditele pentru consolidare sunt in rate egale lunare fara dobanda, pentru o perioada de pana la 25 de ani.

Romania este singura tara din lume care are un program derulat la nivel national de consolidare a imobilelor de locuit proprietate privata, dar si conditii avantajoase pentru contractarea lucrarilor de consolidare. Cu toate ca, anual, din fonduri bugetare sunt dirijate sume importante pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, din cauza reticentei proprietarilor, dar si a birocratiei autoritatilor, de la demararea programului national in anul 1998, au fost consolidate doar 8 imobile.
Costurile consolidarii
Consolidarea unei locuinte afectate de cutremure implica, in general, costuri ridicate. In medie, pentru un metru patrat de constructie consolidarea costa 200-240 de euro, ceea ce nu este deloc putin daca comparam cu pretul metrului patrat construit, care este de circa 500 de euro (fara a lua in considerare impactul pretului terenului asupra constructiei).
"Costurile difera de la o cladire la alta, in functie de amploarea lucrarii, de starea in care se gaseste cladirea etc. Au existat situatii in care, dupa inceperea lucrarilor, s-a constatat ca sunt necesare lucrari suplimentare. De exemplu, la unele cladiri din Bucuresti s-a descoperit ca acestea erau construite pe un teren necorespunzator, un fel de moloz. A fost nevoie sa se coboare cota de fundare, sa se majoreze talpa fundatiei, au aparut alte cheltuieli peste cele prevazute initial", a precizat Paul Stamatiade, director general in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.