Sistemul de convertire a energiei solare in curent electric asigura destula putere sa dati si la vecini.

Panourile solare au fost atractia principala a Tirgului „Eco-Life, Eco-Zonne“, specializat pe probleme de mediu, desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute la Cluj. Unul dintre sistemele care au stirnit curiozitatea vizitatorilor este cel de conversie a energiei solare direct in curent alternativ. Firma „Teledinamic Automatizari“ aduce acest tip de instalatie, care consta in panouri solare si invertor, din Germania.

„Oricine poate folosi acasa acest sistem alternativ de energie. Panourile pot gestiona mai multe surse - solara, eoliana, tot ce intra in conceptul de energie ecologica. Sint garantate 25 de ani si facute din siliciu monocristalin. Invertorul are o garantie de trei ani si este un echipament electronic bazat pe unul dintre cele mai vechi principii ale fizicii - transformarea curentului continuu in curent alter-nativ de retea“, explica Robert Preda, directorul firmei.

Instalarea se face numai de catre firme specializate, care asigura ulterior si intretinerea. Pretul variaza in functie de proiect - pentru fiecare client este nevoie de altceva. Dar, la o putere furnizata de 2,5 KW/ora/zi, costul unei instalatii de acest gen ar fi de 6.900 de euro, fara TVA, explica Robert Preda. Pina in prezent, firma lui a instalat un sistem la un sediu de banca de pe bratul Borcea si are deja patru comenzi din Cluj, de la utilizatori casnici.

„Aducem astfel de echipamente numai de sase luni. Totul este import Germania ori Italia. In Germania, spre exemplu, statul incurajeaza instalarea surselor de energie proprii, ecologice, fie prin scaderea impozitului, fie prin subventii de pina la 25% la constructia unei case noi“, explica directorul.

Energia obtinuta astfel poate fi si o sursa de venit. „Un invertor poate descarca energie electrica direct in reteaua standard. Fie dai si vecinilor, fie o vinzi statului - este tot o metoda practicata in Germania. La noi, inca, abia deschide lumea ochii si incepe sa caute modalitati sa scape de marii furnizori clasici“, afirma Preda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.