Dezastrul din agricultura si scaderea incasarilor de taxe si impozite sunt principalele cauze ale scaderii cresterii economice in prima jumatate a anului, a declarat, ieri, Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica (INS).

Analistii sunt insa de parere ca neefectuarea cheltuielilor publice, adica neatragerea fondurilor europene si scaderea exporturilor din acest an, au tras in jos cresterea economica. Totusi, 'estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) privind cresterea produsului intern brut (PIB) din acest an, de 6,5%, poate fi atinsa>>, este parerea „personala“ a presedintelui INS. Avand in vedere ca in primul semestru cresterea economica a Romaniei a fost 5,8%, analistii considera insa ca avansul PIB se va situa sub 6% in acest an.

Dezastrul pe care seceta l-a facut in agricultura a tras in jos cresterea economica pe primul semestru cu 0,2%, arata datele INS. Cea mai importanta contributie negativa pe care agricultura a avut-o la formarea PIB a fost in trimestrul doi, cand s-a raportat o scadere de 10,9%. In primele trei luni, agricultura urcase cu 9,2%. La nivelul intregului semestru, agricultura a scazut cu 6,1%. „Agricultura inregistreaza o tendinta de scadere a ponderii. Seceta din 2007 are efecte iesite din comun. Potrivit Ministerului Agriculturii, din 6 milioane de hectare cultivate, peste 4 milioane de hectare au fost afectate de seceta si peste un milion de hectare au fost compromise total, a spus Voineagu. El a aratat ca productia vegetala a scazut cu 18,5%, in prima jumatate a anului, fata de perioada similara din 2006, cel mai afectate fiind culturile de mazare, cartofi si fructele. Analistii spun insa ca efectele secetei asupra PIB vor fi simtite abia in semestrul trei. „Nu putem da vina prea mult pe agricultura“, este de parere Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). „Abia in semestrul trei, adica in lunile iulie, august, septembrie se va vedea influenta cu adevarat negativa pe care seceta a avut-o asupra sectorului agricol“, a adaugat Liviu Voinea.

Scaderea incasarilor de taxe si impozite, 0,5% din PIB
Impozitele nete pe produs au avut o contributie negativa de -0,5%, conform INS. La nivelul intregului semestru, impozitele nete pe produs au scazut cu 4,2%. „Mai mult ca sigur este vorba de incasarile de TVA pe primele 4 luni. In aceste luni, au fost cateva probleme in vama, iar taxele nu s-au incasat decat cu intarziere“, ne-a declarat Voinea. „Mai degraba neefectuarea cheluielilor publice au dus la temperarea cresterii PIB. Banii de la UE nu au fost atrasi, acest fapt influentand vizibil cresterea economica pe primul semestru. Si exporturile au avut un impact puternic asupra formarii PIB. Am exportat foare putin, in comparatie cu anul trecut. In acelasi timp, importurile au crescut“, a explicat Liviu Voinea. La solicitarea ziarului Gardianul, nici un reprezentant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu a fost disponibil pentru a face precizari cu referire la rezultatele publicate de INS.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.