Analistii internationali apreciaza ca Guvernul roman este presat sa majoreze cota unica sau TVA.

"Autoritatile au rezistat pana acum, insa o crestere importanta a impozitelor ar putea deveni inevitabila", se arata intr-un raport al Economist Intelligence Unit si Columbia Program on International Investment, citat de Mediafax. Patronatele din Romania si-au exprimat impotrivirea ferma fata de posibilele interventii de acest gen, despre iminenta carora au aparut zvonuri si in primavara acestui an. "Aplicarea
acestui tip de impozit nu este favorabila doar patronatelor, ci si salariatilor, carora li se ofera venituri nete lunare mai mari", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor. Intreprinzatorii romani au sustinut ca reintroducerea sistemului de impozitare progresiva a salariilor ar crea premise puternice pentru mutarea veniturilor pe canale mai putin taxate si ar diminua atractivitatea mediului de afaceri. Dincolo de aspectele privind fiscalitatea, cele doua institutii internationale au remarcat, printre evolutiile economice favorabile, fluxul constant al investitiilor straine si cresterea nivelului de trai al romanilor, reflectat in majorarea PIB pe locuitor (cu 44% pana in 2011).

Guvernul roman s-ar putea confrunta cu presiuni legate de majorarea cotei unice de 16% sau a taxei pe valoarea adaugata (TVA), se arata intr-un raport al Economist Intelligence Unit (EIU) si Columbia Program of International Investment. "Autoritatile au rezistat pana acum, insa o crestere importanta a impozitelor ar putea deveni inevitabila", se mentioneaza in raportul celor doua institutii internationale, citat de Mediafax. Cu privire la eliminarea cotei unice, patronatele din Romania si-au exprimat deja impotrivirea ferma. Analistii mai atrag atentia asupra incetinirii cresterii economice si asupra vulnerabilitatilor mediului politic romanesc. Imbucuratoare sunt, in schimb, fluxul constant al investitiilor in economie, imbunatatirea mediului de afaceri si cresterea puterii de cumparare a romanilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.