Principalele fonduri de investitii care au demarat deja afaceri in Romania promit alocari de peste 1,7 miliarde de euro pentru piata imobiliara romaneasca in urmatorii trei ani, cei mai multi bani fiind folositi pentru achizitia de centre comerciale, parcuri logistice si locuinte.

Unul dintre principalii investitori straini de pe piata imobiliara romaneasca, cu proiecte de peste 1,4 miliarde de euro, este fondul de investitii Immoeast. Reprezentantii companiei au anuntat ca dispun, pina in anul 2010, de un buget de peste 700 de milioane de euro pentru achizitii si dezvoltari imobiliare pe piata romaneasca, astfel ca valoarea portofoliului detinut in Romania va creste in urmatorii trei ani la 2,1 miliarde de euro. Un alt fond de investitii, Equest Balkan Properties (EBP), isi propune sa atraga in cel mai scurt timp fonduri cu o valoare de circa 50 de milioane de euro de la bursa AIM de la Londra, unde compania este listata, iar valoarea proprietatilor Equest urmeaza sa depaseasca 200 de milioane de euro. Banii vor fi utilizati pentru finalizarea proiectelor aflate in curs de dezvoltare pe piata locala, precum parcul de retail Vitantis, parcul logistic Bucharest West sau parcarea Europark din Bucuresti. Reprezentantii companiei sustin ca pentru planurile de viitor isi propun investitii in parcuri de retail, centre logistice, dar si parcari.

Strategia fondului Fabian Romania Property Fund Limited pentru 2007 vizeaza investitii atit in proiecte deja existente, cit si finantare a dezvoltarii de noi constructii. Fondul a fost infiintat in 2005 si are in vedere plasamente in principalele sectoare ale pietei imobiliare din Romania. Fabian se axeaza pe achizitia de spatii de birouri si centre comerciale, dar si pe parteneriate pe segmentul retail si rezidential.

Grupul britanic Dawnay, Day si-a propus un plan de investitii in Romania pentru urmatorii ani de aproximativ 900 de milioane de euro. Compania si-a anuntat intrarea oficiala si pe piata de real estate din Romania inca din luna mai anul curent, urmind sa construiasca centre comerciale in Arad, Cluj, Baia Mare si Satu Mare sub numele de Atrium Centers. Valoarea totala a acestor investitii se ridica la 246 de milioane de euro. Compania intentioneaza sa construiasca centre comerciale pe intregul teritoriu al Romaniei, in orasele cu o populatie de cel putin 70.000 de locuitori. In prezent, pe linga cele patru proiecte aflate in derulare, Atrium Centers are in curs de negociere si cumpararea altor terenuri si si-a propus ca pina la sfirsitul anului sa finalizeze inca cinci-sapte tranzactii pentru achizitionarea acestora.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.