Autorii lucrrii au "luat" probabil la picior ara in lung i-n lat, pentru c ofer cu lux de amnunte detalii despre obiective turistice despre care muli dintre romani este foarte posibil s nu fi auzit.

Lucrarea este destinat nu doar promovrii Romaniei ca destinaie turistic, ci i pentru a-i sftui pe turiti ce s fac pentru ca sejurul s fie reuit, dar sunt destul de multe sfaturi referitoare la ce nu ar fi bine s faci in Romania. Astfel, rsfoind ghidul, am reinut c se pune accent pe starea destul de proast a infrastructurii i pe agresivitatea oferilor autohtoni.

Ca urmare, sfatul dat potenialilor vizitatori este s aib in vedere cltoria cu trenul drept prima opiune pentru a circula prin Romania, mai ales dac nu se dorete a se vizita locuri mai izolate, unde nu este posibil accesul decat cu maina. Nici traficul ctre Bucureti i in interior nu a primit aprecieri mai bune, pentru care autorii ghidului au folosit pentru a-l descrie adjectivul "innebunitor". Celor care nu s-au hotrat ins cum s circule prin Romania li se mai ofer un ultim argument: "preul relativ ridicat" al combustibililor. Lipsa indicatoarelor i a plcuelor de informare este i ea semnalat, vizitatorii fiind sftuii s-i procure din timp hri cat mai detaliate.

Prioritar, reabilitarea infrastructurii De altfel, starea precar a infrastructurii rutiere a fost remarcat chiar i de ctre Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucureti, al crui mesaj a fost centrat practic pe dou direcii: nevoia urgent de dezvoltare a infrastructurii de transport i de dezvoltare durabil, pe baza unui plan bine pus la punct. „Exist foarte multe lucruri care merit vzute in Romania, unde se gsesc unele dintre cele mai frumoase peisaje din Europa. Sunt foarte muli oameni care apreciaz frumoasele partii de schi din Romania, dar de la oricare aeroport ii ia cel puin 10 ore s ajungi acolo", a declarat oficialul guvernului american la reedina sa de pe Kiseleff.

El a apreciat i potenialul turismului romanesc, ca sector al economiei care poate genera cretere economic i foarte multe locuri de munc, cu o condiie esenial: dezvoltarea infrastructurii de transport. „Degeaba exist aceste locuri frumoase dac se ajunge foarte greu la ele. Subliniez cu orice ocazie nevoia de infrastructur solid, de drumuri bune. (...) Am spus de multe ori guvernului c Romania are nevoie de o infrastructur, de drumuri pe care s se poat ajunge in timp scurt in oraele rii. Guvernul imi spune c nu are bani, iar eu le-am spus - nu tii cai bani pierdei din cauz c nu avei aceast infrastructur", a artat Taubman.