Sezonul estival care se incheie a fost puin mai bun decat cel din 2007, atat staiunile din sudul litoralului, cat i in cele dinspre nord, inclusiv Mamaia. Creteri mai mari ale numrului de turiti s-au inregistrat in hotelurile din Venus, Jupiter i Saturn, in special la unitile unde s-au realizat investiii in modernizarea spaiilor de cazare i a celor de agrement. Vetile bune vin dup ani la rand in care cererea pentru unitile din staiunile situate in sudul litoralului a fost, in cel mai bun caz, in stagnare.

„Per ansamblu, numrul turitilor care au vizitat staiunile din sudul litoralului in acest sezon estival s-a majorat cu 20% fa de perioada similar a anului trecut. S-a inregistrat un grad mediu de ocupare, in cele trei luni de sezon, de 90% fa de 85% anul trecut, declar Ciprian Constantinescu, preedintele Patronatului Marea Neagr.

Acesta anun continuarea unor investiii derulate in ultimii ani intr-o serie de uniti de cazare, care au sporit atractivitatea ofertei acestora i, pe cale de consecin, i incasrile. Un exemplu este cel al investiiilor de milioane de euro efectuate la Club Mediteraneo din Neptun, care se vor finaliza anul viitor, dup cum ne-a informat Nati Gabriel, administratorul clubului. Complexul de patru stele va avea, pe lang cele 135 de locuri de cazare, i o sal de conferine i piscin.

Pe lang acestea, vor fi demarate lucrrile la hotel Neptun, preluat contra apte milioane de euro de la AVAS de o societate care aparine grupului Howard Johnson. Pentru anul viitor, previziunile sunt optimiste, mai ales c, aa cum declar Ciprian Constantinescu, produsul turistic va fi promovat mai agresiv, in timp ce tarifele, care vor fi anunate la Bursa de la Mamaia, nu vor cunoate decat creteri nesemnificative. „In principiu va fi o cretere insesizabil a tarifelor.

Ar fi greit s creti preurile, pentru c ar fi timpul s incepem s ne gandim s ne fidelizm clientela, iar dac majorm tarifele, riscm s o pierdem", spune Constantinescu, proprietarul hotelurilor California din Cap Aurora i Delta din Jupiter. Staiunea Mamaia, in topul preferinelor turitilor „Pentru staiunea Mamaia, sezonul a fost ceva mai bun ca cel de anul trecut, fiind inregistrat o majorare a numrului de turiti i a incasrilor de 10-15%", declar Andrei Trandafir, vicepreedintele Asociaiei Patronale Mamaia i proprietarul hotelui Picadilly.

Pentru sezonul viitor, estimrile vizeaz meninerea ritmului de cretere. Cat despre tarifele care vor fi anunate pentru anul viitor, se va produce o majorare, dar aceasta va „urmri rata inflaiei". In condiiile in care a ieit pe pia cu imagine nou i cu o calitate a serviciilor imbuntit, i Hotelul Rex, din Mamaia, clasificat la cinci stele, a avut un grad de ocupare, in perioada estival 2007, de 73,50%, a declarat Iolanda Nanu, directorul general adjunct al hotelului. Ea spune c fa de anul trecut creterea numrului de turiti a fost de 200%, aceste rezultate fiind urmarea unui program ambiios de investiii, derulat in perioada martie-iulie 2007. "Am investit in imaginea Rex i in imbuntirea serviciilor oferite turitilor, inclusiv in restaurant i schimbarea meniului", a spus oficialul Rex.

Iolanda Nanu a estimat numrul turitilor care i-au petrecut vacana in perioada estival 2007 la Hotelul Rex, la 6.000-7.000 de persoane, din care 60% romani i 40% strini. Ea a apreciat c sezonul 2007 a fost cel mai bun pentru hotelul Rex, ca i incasri, creterea din acest an fiind de 22%, fa de anul anterior. Pentru anul viitor, reprezentanii Rex se ateapt la o cretere de cel puin 30-40% a gradului de ocupare, in condiiile in care vor s incheie contracte i cu ageniile de turism i tour-operatorii importani.

"Pentru anul 2008, lucrm la calitatea serviciilor oferite i vom face investiii inclusiv in fora de munc. Investim foarte mult in calitate i in fidelizarea clienilor i asta se vede, pentru c, spre deosebire de anii trecui, anul acesta avem rezervri inlcusiv pentru luna noiembrie i lunile de iarn", a precizat Iolanda Nanu.