Nu este nicio surpriz c economia romaneasc este vulnerabil la modificrile apetitului pentru risc al investitorilor strini. Iar in cadrul unui grup de 15 state din Europa, Orientul Mijlociu i Africa, analitii ageniei internaionale de rating Standard&Poor's (S&P) plaseaz ara noastr pe locul cinci. Indicele de vulnerabilitate calculat de S&P ine cont de mai muli indicatori relevani pentru apariia unei crize pe segmentul creditrii pe pieele emergente, cum ar fi datoria extern raportat la produsul intern brut, necesarul de finanare prin imprumuturi ca pondere in contul curent, ponderea deficitului de cont curent finanat prin investiii strine directe sau aprecierea real a cursului de schimb in 2007 raportat la rata medie a anilor '90.

Reprezentanii S&P subliniaz faptul c indicele de vulnerabilitate nu este decat o "poz" a indicatorilor din acest an. Totui, in cazul in care condiiile restrictive de lichiditate din pieele financiare internaionale se vor prelungi i anul viitor, atunci ratingul de ar al Romaniei, precum i al celorlalte patru state, ar putea fi sczut. Luna august a marcat corecii inregistrate pe toate pieele financiare globale ca urmare a crizei creditelor ipotecare subprime din Statele Unite ale Americii, ce a condus la o scdere a lichiditii la nivel internaional. Mai mult, o serie de analiti strini consider c situaia de criz inc nu a fost depit, efectele abia incepand s apar.

Efectele crizei se vor vedea in cursul de schimb Drago Cabat, vicepree­dintele Asociaiei CFA Romania, explic faptul c efectele vulnerabilitii economiei naionale sunt vizibile prin reducerea volumului de investiii strine directe i a intrrilor de fonduri strine cu capital speculativ. Totodat, Ionu Dumitru, analistul-ef al Raiffeisen Bank, subliniaz faptul c, in acest an, deficitul de cont curent va depi 13% din produsul intern brut. In plus, gradul de finanare al acestui sold negativ prin investiii strine directe este mai slab in 2007.