Ambitiile Rusiei de a achizitiona cat mai multe retele de transport si actiuni la companiile energetice din UE vor fi ingradite de pachetul de masuri ce va fi adoptat la Bruxelles pe 19 septembrie.
Comisia europeana ia in calcul restrictionarea accesului companiilor straine in sectorul energetic european, intr-un pachet de masuri ce va fi adoptat pe 19 septembrie. Principiul invocat este cel al "reciprocitatii", ne-a explicat ieri Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie. Daca Rusia
sau alte tari restrictioneaza accesul companiilor europene, nici companii precum Gazprom sau Rosneft nu ar trebui sa poata achizitiona in voie actiuni sau retele de transport pe teritoriul UE. Restrictiile ar fi o lovitura puternica pentru Gazprom, care "are ambitii puternice de a se extinde in Europa si a facut deja achizitii in UE", comenteaza Financial Times. Pachetul face parte din strategia de liberalizare a pietei energetice europene, masura principala fiind divizarea companiilor ce acum concentreaza mai multe domenii de activitate: generare, furnizare si transport de energie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.