Liderii Uniunii Europene, intruniti la Bruxelles, au convenit sa amendeze propunerile controversate privind deschiderea pietei serviciilor, la nivelul intregii Uniuni. Directiva aflata pe masa Consiliului European a fost criticata de mai multe state care se tem de subminarea drepturilor muncitorilor si de competitia ieftina, din tarile devenite membre ale Uniunii in urma cu un an. Din unele puncte de vedere, Uniunea Europeana este cel mai mare bloc economic din lume, insa majoritatea indicatorilor arata ca nu este si cel mai sanatos.

Una dintre solutiile de insanatosire promovate de Comisia Europeana este liberalizarea completa a pietei serviciilor (asa-numita directiva Bolkenstein, numita dupa comisarul de resort), care reprezinta doua treimi din economia zonei. Ideea ar fi ca oricine, de la macelari la constructori si contabili, sa poata sa opereze oriunde, fara obstacole birocratice.

Comisia insista ca lucrul acesta ar contribui la cresterea competitivitatii si la crearea de noi locuri de munca. Franta si Germania judeca insa situatia intr-un mod diferit si avertizeaza ca o deschidere completa ar aduce un influx necontrolat de mana de lucru ieftina din estul Uniunii. Presedintele Chirac a cerut imperativ ca directiva Bolkenstein sa fie retrasa si refacuta de la zero, pe baze noi. Corespondentii de presa vad in atitudinea lui un mesaj catre alegatorii francezi, chemati in luna mai sa se pronunte intr-un referendum asupra noii Constitutii Europene.

Doua sondaje recente arata ca 52% din francezi sunt acum impotriva ei si de aici panica lui Jacques Chirac de a evita rusinea unui vot negativ. Premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, a carui tara detine presedintia Uniunii, a spus insa raspicat ca directiva nu va fi retrasa, ci doar usor modificata, pentru a lua in calcul sensibilitatile care au iesit la iveala. Procesul va dura, probabil, cateva luni. Deocamdata, in cea de-a doua zi a summitului de la Bruxelles, liderii au adoptat reforma Pactului de Stabilitate si Crestere, permitand depasirea - in anumite conditii speciale - a pragului de 3 la suta din PIB - cat fusese stabilit nivelul permis al deficitului bugetar al fiecarui stat membru UE.

S-a adoptat, de asemenea, un plan de relansare a strategiei economice a Uniunii, continand cicluri de cate trei ani. Statele membre vor elabora "programe de reforme nationale", pe care, la un moment dat, le vor coordona, in cadrul strategiei de la Lisabona. Reformele se vor concentra mai mult asupra cailor de crestere economica si a crearii de locuri de munca, dar se vor referi, de asemenea, la un "model social european" si la "politica de mediu". UE - divizata in problema ridicarii embargoului impus Chinei Desi anuntasera pentru luna iunie ridicarea embargoului asupra armelor impus Chinei, membrele UE nu mai sustin, la unison, aceasta masura.

Adoptarea de catre Beijing a legii antisecesiune care prevede recurgerea la forta in cazul in care Taiwanul si-ar declara independenta complica problema. In urma acestei masuri, mai multe state membre UE au cedat insistentei Statelor Unite si si-au schimbat punctul de vedere, anuntandu-si opozitia fata de ridicarea embargoului, ceea ce risca sa provoace o noua divizare in cadrul Europei. Evident, Marea Britanie conduce, si de aceasta data, tabara "nu"-ului, in timp ce Franta si Germania sustin, din ratiuni economice, reluarea comertului cu arme cu Beijingul.

Secretarul de stat amercian, Condoleezza Rice, a avertizat in timpul recentului sau turneu european ca ridicarea embargoului va transmite un semnal gresit Chinei si va pune Marea Britanie intr-o situate delicata fata de aliatul sau american. Pe de alta parte, membri ai Congresului american au avertizat ca vor raspunde unei eventuale ridicari a embargoului restrictionand vanzarile de tehnologie americana companiilor europene de aparare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.