Cateva sute de milioane de dolari, parte din cei 2,1 miliarde de dolari pe care Dinu Patriciu i-a castigat din vanzarea Rompetrol catre kazahii de la KazMunaiGaz, vor fi investiti in afaceri din Romania si Moldova, cu potential de extindere regionala.

Intrarea kazahilor in actionariatul Rompetrol creeaza o alternativa la petrolul rusesc, varianta puternic sustinuta si pe culoarele de la Bruxelles.

Afacerea pe care am facut-o acum creeaza un Nabucco pentru titei.” Acesta este raspunsul pe care l-a dat, invariabil, Dinu Patriciu, intrebat fiind despre efectele generate de intrarea KazMunaiGaz din Kazahstan in actionariatul Rompetrol.

Luni, compania petroliera romaneasca a anuntat ca a vandut catre kazahi un pachet de 75% din actiunile Rompetrol Group, pachet evaluat la 2,7 miliarde de dolari.

In traducere, Patriciu pune un semn de egalitate intre intrarea celei de-a treia companii petroliere din Kazahstan - dupa volumele de titei extrase - pe piata autohtona si crearea unei alternative de aprovizionare energetica nu numai a Romaniei, dar si a Europei. Varianta este sustinuta puternic si de Uniunea Europeana, care doreste independenta fata de o sursa unica de energie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.