In functie de caracteristicile creditului clientii bancilor pot alege intre dobinda variabila, fixa sau revizuibila.
De cele mai multe ori, alegerea tipului de dobinda poate fi esentiala pentru obtinerea unui credit avantajos. De la dobinda fixa la dobinda revizuibila, posibilitatile variaza in functie de caracteristicile fiecarui credit. In cazul dobinzilor fixe pe toata perioada de creditare, rata lunara de rambursare a creditului nu se va modifica, chiar daca dobinzile de pe piata bancara se modifica in mod constant. Cu toate acestea, bancile care practica acest tip de dobinzi au introdus o clauza in contractul de credit prin care isi rezerva dreptul de a modifica nivelul ratei dobinzii la fluctuatii majore ale pietei financiare, potrivit portalului www.finzoom.ro.

Astfel, banca isi asigura capital pe care poate conta sigur pe termen lung. Un avantaj pentru cei care apeleaza la astfel de credite cu dobinda fixa este faptul ca vor cunoaste cu exactitate, de la inceput, valoarea ratei lunare si suma totala de rambursat la sfirsitul perioadei de creditare. Insa acesta se poate dovedi a fi un avantaj pentru creditele pe termen scurt. In cazul creditelor pe termen lung, intrucit tendinta este ca dobinzile sa scada substantial in urmatorii ani spre dobinzile practicate in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, sint sanse mari ca imprumutul contractat sa fie mai scump decit majoritatea imprumuturilor de pe piata la acea perioada, deoarece rata dobinzii nu are voie sa fie adaptata valorilor ratelor dobinzilor practicate pe piata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.