Gradul de intermediere financiara din Romania ar trebui sa urce la 50% din produsul intern brut (PIB), cat este in prezent media inregistrata in tarile din Europa Centrala si de Est, de la 27,2%, cat era la finalul lui 2006, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Isarescu crede ca este loc de credite la romani Pentru atingerea tintei avute in vedere pentru 2014, anul cand Romania si-a propus sa adopte moneda europeana, e nevoie de o crestere anuala a gradului de intermediere financiara cu 2,4 puncte procentuale, ceea ce ar echivala cu un avans mediu anual al creditului neguvernamental de 13,5%, in termeni reali, excluzand influenta exercitata de inflatie.

Intre 2001 si 2006, intermedierea financiara din Romania a crescut in medie cu 3 puncte procentuale pe an, iar imprumuturile acordate firmelor si populatiei au sporit, in medie, cu 34% in termeni reali, potrivit NewsIn.

Guvernatorul BNR ia in considerare o crestere a intermedierii financiare din Romania, respectiv o crestere a ponderii creditelor neguvernamentale in PIB la 33,4% pentru acest an, de la 27,2% cat era in 2006. Media gradului de intermediere financiara din tarile din regiune trecea usor la sfarsitul anului trecut de 50%, in vreme ce media din zona euro depasea 100%.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.