Daca astazi va expira perioada cu dobinda fixa, la unele banci din Romania dobinda la credit se poate dubla.

In Romania, majoritatea bancilor aplica dobinzi variabile mai ales pentru creditele ipotecare contractate pe termen lung. Aceleasi banci ofera insa la inceput o perioada intre unu si doi ani cu dobinda fixa. Diferenta dintre dobinda fixa si cea variabila (mult mai importanta pentru costul total al creditarii) este de cele mai multe ori semnificativa ajungind la unele banci sa fie egala cu dublul valorii initiale.

Monopolul dobinzilor variabile este explicat de banci in doua feluri: fie concurenta impune practicarea dobinzilor variabile, fie o face instabilitatea dobinzilor interbancare. De regula, dobinda variabila este calculata prin adaugarea unei marje la valoarea dobinzii medii la depozitele plasate de banci (BUBOR pentru lei si EURIBOR pentru euro). Aceasta marja trebuie sa fie stipulata in contractul de credit la fel cum banca trebuie sa va informeze de fiecare data cind dobinda scade sau creste ca urmare a variatiilor BUBOR sau EURIBOR. Alte banci, cum este si cazul Raiffeisen, prefera sa aplice o dobinda revizuibila, caz in care banca isi rezerva dreptul de a modifica dobinda in functie de evolutia pietei bancare. Asadar, Raiffeisen ofera doua posibilitati pentru creditul ipotecar in euro: dobinda fixa primul an si apoi revizuibila sau dobinda direct revizuibila. „Dobinda revizuibila poate fi modificata de banca in functie de evolutia pietei”, spun reprezentantii banci.

Poate cel mai complicat, dar si cel mai personalizat sistem de calcul al dobinzii variabile il gasim la BRD. “Pentru creditele ipotecare in euro cu avans mai mare sau egal cu 20% contractate pe o perioada intre 10 si 20 de ani, dobinda variabila se calculeaza potrivit formulei EURIBOR


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.