Cele mai multe dintre banci ii pasuiesc pe clienti la plata ratelor lunare, nu si a dobanzii
Desi nu este o practica noua pe piata bancara romaneasca, perioada de gratie la creditele bancare este unul dintre cele mai puternice instrumente de marketing din ultimii ani. Inainte de a afla costurile totale ale creditului, nivelul DAE sau cum ar trebui sa evolueze dobanda, clientii sunt informati ca pot sta linistiti o perioada de timp pentru ca „sunt in perioada de gratie”. Optiunea a fost initial disponibila doar la creditele destinate constructiei de locuinte, iar facilitatea era justificata de faptul ca ratele trebuie platite dupa finalizarea lucrarilor. De altfel, si in acest moment, romanii care vor sa-si construiasca o casa au la dispozitie o perioada de unu-doi ani pentru a incepe sa plateasca ratele, dar in tot acest interval achita dobanda si comisioanele aferente.

Ulterior, facilitatea a fost extinsa la tot mai multe produse, astfel ca romanii isi pot cumpara casa cu un astfel de credit, pot pleca in vacanta si restitui banii „mai tarziu”, isi pot finaliza studiile sau chiar efectua unele tratamente medicale in „perioada de gratie” . Optiunile sunt, in acest caz, scutirea doar de plata ratelor, dobanda aferenta creditului fiind achitata luna de luna, iar mai nou perioada de gratie totala in care nu se plateste nimic.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.