Evolutia de saptamana trecuta a Bursei de Valori Bucuresti a continuat sa fie sub influentele emotionale ale scaderilor semnificative suferite de pietele externe, fiind o perioada extrem de grea, caracterizata de o volatilitate ridicata, explica analistii KTD Invest.

Indicii au inregistrat scaderi intre 8-10%, cel mai afectat fiind BET-FI, cu o depreciere de 9,06%, sub nivelul suport de 75.000 de puncte, aproximativ 21% fata de maximul istoric. Indicele BET a pierdut in aceasta saptamana 8,27% si a coborat sub nivelul de 10.000 de puncte, la 9.330,24 puncte, iar BET-C a scazut cu 7,93%, pana la 6.453,44 puncte.

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate la BVB a crescut la 63,4 mil. lei lei, comparativ cu 55,12 milioane lei de saptamana trecuta. Societatile de Investitii Financiare au inregistrat tranzactii in valoare de 130 milioane lei, reprezentand 41% din rulajul total al saptamanii trecute. Cea mai lichida dintre ele a fost SIF Oltenia, cu 39,2 mil. lei tranzactionati si cu o depreciere saptamanala de 7 procente. SIF Moldova a inregistrat o valoare a tranzactiilor de 33,8 milioane lei, pierderea saptamanala fiind de 3,3%.

In finalul saptamanii au fost vanzari accentuate pe segmentul bancar si pe cel petrolier. Societatile bancare au inregistrat schimburi in valoare de 116, 3 milioane lei, circa 36,7% din rulajul total al bursei. BRD-GSG a ocupat prima pozitie in topul lichiditatii din saptamana trecuta, cu tranzactii de 79,9 milioane lei, reprezentand 25,22% din totalul bursier al saptamanii, scaderea saptamanala fiind de 9,5 procente. Banca Transilvania a insumat 36,47 milioane lei, aproape 12 procente din rulajul total, si a inregistrat o depreciere de 9,6%.

Pe segmentul bancar a fost o tendinta agresiva a vanzatorilor, iar cotatiile au avut de suferit, cu toate ca ambele companii au raportat saptamana precedenta cresteri de profit net de peste 30%, informeaza specialistii KTD Invest.

Sectorul petrolier a insumat schimburi in valoare de 19,5 milioane lei, reprezentand 6,15% din rulajul total al bursei. Interesul investitorilor pentru achizitionarea acestor titluri a fost unul extrem de redus, cresterea valorii tranzactionate fiind determinata de vanzarile destul de accentuate din a doua parte a saptamanii. Analistii KTD Invest invoca o posibila limitare a expunerii pe piata romaneasca de capital a investitorilor straini si estimeaza cresteri pentru zilele urmatoare, ca reactie la cresterile de pe pietele externe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.