Romania ar putea exporta 20 % din productia de preparate din porc realizata pe piata interna, iar interdictia de a realiza schimburi intracomunitare, din cauza pestei, aduce pierderi de 250 de milioane de euro anual, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

“Marii producatori din industria carnii au capacitatea de a exporta 20 % din productia anuala. Faptul ca piata este inchisa aduce pierderi de 250 de milioane de euro, anual”, a precizat Minea. Acesta a spus ca in cadrul intalnirii de vineri cu reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), s-a discutat despre varianta de a folosi materie prima din import.

“Am propus Autoritatii Veterinare ca producatorii care utilizeaza materie prima din import sa poata exporta preparate din carne de porc. Acesta sistem lohn este acceptat in Uniunea Europeana si Romania ar trebui sa propuna aceasta varianta”, a explicat Minea.

La randul sau, presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a mentionat ca Romania va prezenta Comisiei Europene planul de combatere a pestei porcine pentru anul 2008 si ca nu este exclusa varianta de a renunta la vaccinarea porcilor. Roatis a atentionat ca, indiferent daca in Romania se vaccineaza sau nu contra pestei, este interzis exportul cat timp exista focare de pesta porcina.

In luna iunie, Autoritatea a anuntat inchiderea ultimului focar de pesta, insa la inceputul lunii august autoritatiile veterinare au confirmat existenta a doua focare de pesta porcina in judetul Timis. Potrivit ANSVSA, in Romania au fost inregistrate, in anul 2006, un numar de 716 focare de pesta porcina clasica, care au afectat 35


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.