Investitorii straini au vandut saptamana trecuta, in decurs de o zi, obligatiuni ungare in valoare de 272 de milioane de dolari

Ungaria se lupta zilele acestea cu efectele adverse pe moneda create de iesiri masive de capital speculativ, un "exercitiu" la care va fi pusa si Romania in termen relativ scurt, dupa ce contul de capital va fi liberalizat. Nu este prima data cand Ungaria are astfel de probleme si va plati in continuare pe urma celei mai ridicate rate a dobanzii din UE, de 8,25%.

Scenariul dupa care evolueaza lucrurile in economia vecina este fara dubiu o lectie inestimabila si gratuita pentru piata noastra. Investitorii straini au vandut saptamana trecuta, in decurs de o zi, obligatiuni ungare in valoare de 51 de miliarde de forinti (272,7 milioane de dolari), demonstrand cat de vulnerabila este Ungaria la scurgerile de capital, comenteaza Reuters.

Deficitul sporit de cont curent mareste vulnerabilitatea economiei

Cu un deficit bugetar de 5% si de cont curent de 9% din Produsul Intern Brut (PIB), Ungaria depinde mult mai mult de finantarea externa decat Polonia si Republica Ceha.

Potrivit celor mai recente date guvernamentale, investitorii straini in obligatiuni ungare si-au redus miercuri participarea cu aproape 2% din expunerea totala de 2.583 de miliarde de forinti, zi in care si pietele monetare si de obligatiuni europene au inregistrat scaderi drastice. Ziua urmatoare, 12 miliarde de forinti au fost reinvestiti, iar durata medie a titlurilor detinute de straini a crescut la 3,69 ani, cel mai ridicat nivel inregistrat in acest an, indicand ca miercuri au avut de suferit investitiile pe termen scurt.
"Pentru o singura zi, 51 de miliarde de forinti reprezinta o suma mare. Cred ca fondurile pe termen scurt au fost atrase in Ungaria de dobanzile ridicate", a declarat Illes Toth, analist la DZ Bank.

Au avut noroc cu plasamentele pe termen lung

El a spus ca ceea ce s-a intamplat nu constituie o tragedie, deoarece adevarata problema ar fi fost daca investitorii ar fi renuntat la plasamentele pe termen lung, mentionand insa ca forintul ramane sensibil si la depreciere, nu numai la intarire.

Rata dobanzii de 8,25%, practicata de banca centrala, este cea mai ridicata din Uniunea Europeana, chiar si dupa reducerea cu 1,25% din acest an, fapt ce atrage investitorii interesati de plasamente pe termen scurt. La noi, urmeaza ca BNR sa permita accesul nerezidentilor la depozitele in lei, dupa care va fi liberalizat si accesul la titlurile de stat.

Capitalurile speculative vor intra in Romania din aceleasi motive ca si in Ungaria. Si, cel mai probabil, vor urma aceeasi dinamica de intrari si iesiri cu repercusiuni directe asupra leului si in ultima instanta a economiei.

BNR se pregateste pentru ce poate fi mai rau

BNR a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului Valutar, care stipuleaza dreptul bancii centrale de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre serioase ale politicii monetare si valutare, cum se intampla acum in cazul Ungariei.

Rezerva minima obligatorie

Printre cele patru masuri figureaza retinerea in depozitele BNR pentru un termen fix a unei cote din suma de valuta care reprezinta intrare de capital, folosita de orice rezident sau nerezident pentru a fi preschimbata in scopul constituirii unui depozit in lei.
Acelasi regim se aplica sumelor in valuta generate ca urmare a transformarii depozitelor in lei pentru transferul devizelor straine in afara tarii. Retinerea poate avea loc atat la momentul conversiei valutei in depozite in lei, cat si la orice moment aferent unei iesiri de valuta, prin inchiderea unui depozit in lei. Banca centrala propune si varianta unor rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta.

Comision valutar

De asemenea, BNR are in vedere aplicarea unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital care genereaza vanzari/cumparari de valuta pentru deschiderea sau inchiderea unor depozite in lei la institutiile de credit din Romania.

...sau termen obligatoriu

O alta masura vizeaza chiar impunerea unor restrictii de maturitate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor.
Pentru a se incadra in reglementarile UE, modificarea Regulamentului valutar se va aplica atat pentru nerezidenti, cat si pentru rezidenti. BNR va permite accesul nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt, cel mai probabil pana la 10 aprilie, data de liberalizare stipulata in Regulamentul Valutar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.