Proiectul legii pentru combaterea evaziunii fiscale a fost publicat pe site-ul ANAF, fiind supus dezbaterii publice * Sanctiunile propuse merg de la sase luni, pentru refuzul nejustificat de a prezenta evidenta contabila, pana la 20 de ani de inchisoare pentru un prejudiciu de peste un milion de euro

Evaziunea fiscala va fi asimilata infractiunii si pedepsita cu inchisoare de pana la 20 de ani, in functie de valoarea prejudiciului, potrivit proiectului de lege pentru combaterea evaziunii fiscale elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Actuala forma a actului normativ include in randul infractiunilor un numar de 15 fapte de evaziune fiscala, iar unele pedepse cu inchisoarea pot fi inlocuite prin amenda penala.

Cele mai usoare sanctiuni sunt aplicate pentru refuzul nejustificat de a prezenta evidenta contabila, in urma a trei somatii consecutive, (6 luni-3 ani) si in cazul degradarii sau instrainarii bunurilor sechestrate (6 luni-1 an). Ambele pedepse pot fi inlocuite cu amenda penala intre 50-80 de milioane de lei, in primul caz si 50-100 de milioane de lei pentru cea de-a doua fapta.

In categoria infractiunilor de evaziune fiscala se mai inscriu sustragerea de la control prin declararea eronata a sediului social sau a unui sediu social fictiv (3-10 ani), precum si retinerea si nevarsarea de catre platitorii de obligatiilor fiscale a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa (6 luni-2 ani), care poate fi inlocuita cu amenda de la 100-500 de milioane de lei.

Sanctiunile maxime privesc un set de noua fapte de evaziune fiscala, iar pedepsele initiale pornesc de la 2 si merg pana la 8 ani. In functie de valoarea prejudiciului, legea va stabili majorari ale acestor limite cu pana la 12 ani, astfel ca pedeapsa maxima poate atinge 20 de ani pentru un prejudiciu mai mare de un milion de euro.

In aceasta categorie de fapte sunt incluse: exercitarea de activitati neautorizate, depunerea unor declaratii inexacte referitoare la operatiunile realizate, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea evidentierii in actele contabile sau in alte documente legale a operatiunilor comerciale sau a veniturilor realizate, inregistrarea de operatiuni fictive, alterarea sau distrugerea actelor contabile, memorii ale aparatelor de taxat sau alte mijloace de stocare a datelor, tinerea unei contabilitati reale si a alteia fictive, transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, precum si alte tranzactii efectuate in scopul diminuarii bazei de impozitare, cu incalcarea prevederilor legale, acte ilicite cu scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale.

Pedeapsa redusa daca inculpatul achita prejudiciul

Instanta poate reduce la jumatate limitele pedepselor daca in timpul urmaririi penale sau al judecatii, pana la pronuntarea primei hotarari de condamnare, inculpatul achita integral prejudiciul cauzat. O reducere a pedepsei cu o treime se aplica si in cazul acoperirii prejudiciului in cursul judecatii de apel sau in recurs. Nu vor putea fi aplicate reduceri de pedeapsa daca vinovatul a mai faptuit o infractiune de evaziune fiscala in ultimii 5 ani. Pentru infractiunile de evaziune fiscala, magistratii pot decide si alte sanctiuni, pornind de la suspendarea activitatii pe o perioada de 1-3 ani sau interdictia de a exercita acte de comert sau de asociere, pana la zece ani, si pana la dizovarea societatii comerciale. Legea pentru combaterea evaziunii fiscale reprezinta unul dintre angajamentele asumate de Guvernul Tariceanu, iar termenul limita pentru finalizarea legislatiei este 31 martie.

Proiectul de act normativ este publicat pe pagina de Internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa http://anaf.mfinante.ro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.