Periodic, in comportamentul financiar al populatiei din diferitele zone ale tarii se produc mutatii importante. Daca pana acum judetele bo-gate consemnau un ritm im-presionant de crestere a creditarii, in prezent judetele mai sarace sunt campioanele accesarii imprumuturilor de la banci.

Apetit pentru lei

Locuitorii din judetele Olt si Calarasi au manifestat, in primele sase luni ale acestui an, cel mai mare apetit pentru creditare. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, cel mai alert ritm de crestere la creditele in lei a fost inregistrat in judetul Olt, cu 88,59%, la 855,57 milioane de lei, in timp ce judetul Calarasi a manifestat cel mai mare apetit pentru imprumuturile in valuta - cu 91,3%, la 169,3 milioane de lei. Ritmuri accelerate au fost consemnate si in Vrancea (89,8%) si Bistrita-Nasaud (78,49%). Judetul Olt se mai situeaza, in schimb, si pe ultimul loc la avansul componentei in valuta, cu o crestere de doar 19,9%.

Doar sase judete inregistrau, la sfarsitul primului semestru, un sold al creditelor (in moneda nationala si valuta) sub un miliard de lei - Covasna, Giurgiu, Ialomita, Salaj, Teleorman si Tulcea. Bucurestiul continua sa se plaseze in fruntea clasamentului, cu peste o treime din totalul creditelor contractate de intreaga populatie a Romaniei. Imprumuturile acordate in lei cetatenilor Capitalei au urcat cu 24,98%, iar cele in valuta cu 33,3%. La sfarsitul primului semestru, valoarea totala a creditului neguvernamental era de 109,03 miliarde de lei, iar imprumuturile din Bucuresti se ridicau la 36,85 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Creditele de consum reprezentau aproape 80% din sumele datorate de romani bancilor la finele lunii iunie a.c., insumand aproape 39 de miliarde de lei - se arata in statisticile Bancii Centrale. Sumele datorate de romani in contul creditelor imobiliare reprezentau 18,5% din totalul imprumuturilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.