Oficiul de Statistica al UE, Eurostat, a anuntat ieri ca exuberanta post-aderare pe terminate a romanilor si aprecierea monedei nationale sunt principalele motive pentru care Romania a inregistrat, in iunie, cea mai mare reducere a productiei industriale din Uniunea Europeana - 2,1%.

“Desigur, in afara faptului ca exuberanta aderarii la UE a cam scazut, a faptului ca aprecierea monedei nationale a erodat valoarea indicelui productiei industriale, mai putem pune aceasta scadere-record in UE si pe seama productiei pe stoc din lunile trecute, care afecteaza inertial productia viitoare. Nu stiu insa in ce masura putem discuta despre o tendinta de durata sau este vorba doar despre indici conjuncturali”, a declarat pentru Business Standard Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Potrivit Eurostat, topul reducerii productiei industriale din UE continua cu Estonia (scadere cu 1,2%) si Irlanda (0,7%), dar e subliniata performanta Bulgariei, care are o crestere a valorii productiei de peste 4%.

Puterea de cumparare a romanilor, in scadere

Ritmul de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Romania este unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, insa puterea de cumparare reprezinta sub 40% din media inregistrata in UE27, conform statisticilor Eurostat. Evolutia productiei industriale urmeaza tendinta inregistrata de UE in domeniul cresterii economice, economiile celor 13 state ale zonei euro crescand cu 0,3% in perioada aprilie-iunie, in raport cu trimestrul anterior, in conditiile in care avansul a fost de 0,7% in primele trei luni ale anului. La nivelul intregii Uniuni, PIB a urcat cu 0,5% in raport cu perioada ianuarie-martie.

Productia industriala din UE a crescut in medie cu 0,7% in luna mai, in timp ce pentru Euroland productia a crescut cu 1% in mai. Comparativ cu luna iunie a anului trecut, cresterea in UE a fost de 2,3 procente, in iunie, iar in cazul eurozonei a fost de 2,5 procente. Productia bunurilor de consum de scurta durata a scazut cu 0,3% in zona euro si cu 0,2% in UE. Dintre statele pentru care datele au fost disponibile, productia a crescut in 12 state membre, a scazut in opt si a ramas stabila in Portugalia. Cele mai mari cresteri ale productiei au fost inregistrate in Bulgaria (crestere de 4,1%), in Olanda (2,9%) si Slovenia (2,5%).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.