Moneda nationala a pierdut ieri aproape trei bani fata de euro, pe fondul deprecierii monedelor din regiune, si a depasit pragul de 3,2 lei/euro.
Leul a atins ieri minimumul ultimelor doua luni. Cu o depreciere procentuala de aproape 0,9%, moneda nationala a pierdut aproape trei bani fata de euro. Astfel, Banca Nationala a afisat un curs de 3,2260 lei/euro. Dealerii bancari apreciaza ca scaderea monedei nationale este cauzata de un trend consemnat in intreaga regiune. Investitorii straini au renuntat la monedele emergente (leu, zlot, forint), pentru a investi in dolar, valuta considerata mai sigura in aceasta perioada.

„Au fost iesiri ale investitorilor de pe valutele emergente, miscare care s-a vazut mai ales dupa deschiderea pietei americane. Aceasta arata ca exista retrageri spre dolar, din nevoie de lichiditate, dar si pentru protectie, moneda americana fiind considerata mai sigura“, a explicat pentru NewsIn Ioan Birle, dealer-sef al Bancii Transilvania. Leul s-a tinut insa bine, in comparatie cu celelalte monede din regiune. Forintul maghiar a pierdut, de exemplu, patru unitati, echivalentul unei deprecieri de 1,5%, in timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu peste un procent, pina la 2,82 unitati/euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.