In conditiile in care numarul potentialilor cotizanti este in prezent de numai 2,8 milioane, pe zi ce trece apar tot mai multe companii autorizate ca administratori de fonduri de pensii obligatorii private. Ieri, numarul acestora a ajuns la 11. Cand a fost dat startul in Polonia, pe piata au aparut 18 companii autorizate, pentru nu mai putin de 12,5 milioane de participanti la sistem.

In consecinta, Romania tinde sa devina un Eldorado al companiilor de pensii private, deoarece autorizarile de societati nu se opresc aici. Ele continua ca pe banda rulanta. si totusi experienta celorlalte tari emergente conduce la concluzia ca foarte multe companii si-au infiintat afacerea numai pentru a o vinde ulterior catre concerne cu o forta financiara sporita.

Bunaoara, in Polonia, din 18 fonduri au mai ramas doar 10 in momentul de fata, cu o medie de peste un milion de participanti la fiecare societate. Nu este cazul Romaniei, dupa cum remarca si vicepresedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Petru Dandea.

El vede doua motive pentru care foarte multe companii de pensii private vor iesi de pe piata dupa primii ani de functionare a sistemului. In primul rand, in primii doi ani fiecare companie trebuie sa atraga un numar minim de 50.000 de participanti, ceea ce nu se va intampla in toate cazurile. Totodata, multe societati intra pe piata facand o simpla investitie pe care apoi o vand cu un profit frumusel.