Pe fondul noii legislatii fiscale implementate la inceputul anului 2007 in materie de leasing, potrivit careia TVA-ul mai nou se aplica la intreaga rata lunara, nu doar la principal si pe fondul noii organizari administrative (declararea autoturismului luat in leasing la directiile fiscale pentru achitarea impozitului de catre utilizator, care pana anul trecut era achitat de catre societatea de leasing), finantarea masinii dorite in sistem de credit bancar surade tot mai multor persoane. Societatile de leasing traiau foarte bine din finantarile autoturismelor, astfel ca ponderea finantarilor auto reprezinta 75-80% din totalul activelor companiilor de leasing.

In urma analizelor succesive realizate de www.FinZoom.ro s-a observat faptul ca, dupa noile reglementari, pentru persoanele fizice, diferentele dintre costurile unui credit auto si un contract de leasing sunt infime.

Diferenta o face avantajul proprietatii inca de la inceputul perioadei de creditare pe care il confera beneficiarului creditul bancar. In plus, din perspectiva bancilor, ponderea creditului restant auto in total restante este foarte scazuta, aproximativ 6%, deci un produs nepagubos. Insa pentru majoritatea bancilor creditele auto sunt produse secundare din portofoliul pus la dispozitie clientilor.
Acestea nu sunt foarte mult promovate, iar dinamica flexibilizarii si adaptarii produselor la piata bancara este mult redusa in comparatie cu dinamica modificarilor creditelor de consum si ipotecare. De aceea, ponderea acestui tip de credit in total active se situeaza sub 1%.

Cu toate acestea, unele banci ofera avantaje aparte si prin intermediul creditelor auto detinute in portofoliu, exemple concludente prezentand primele 5 banci clasificate dupa cota de piata: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit-Tiriac Bank si Banca Transilvania, la care ponderea creditului auto se situeaza intre 2 - 6% in total active, inregistrand o crestere in medie cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Depinde de fiecare banca in parte cum isi construieste produsul, cum il vinde si cum isi construieste relatii solide cu cei mai importanti dealeri auto de pe piata.

In cadrul creditelor auto solicitate, in proportie de aproximativ 80% reprezinta credite in RON, restul in alte valute. Aceasta deoarece marea majoritate a solicitantilor obtin venituri in moneda nationala, iar dealerii sunt obligati prin lege sa factureze vanzarea masinii in aceeasi moneda nationala la cursul BNR la zi, chiar daca obisnuiesc sa promoveze masina cu pretul in euro de cele mai multe ori. Solicitarea creditului in valuta si plata in RON la dealer ar insemna pe de-o parte cheltuieli cu riscul valutar incluse in credit, iar pe de alta parte cheltuieli directe de schimb valutar.

www.FinZoom.ro a realizat un studiu de caz al costurilor pe care le practica aceste banci la creditele auto.

La 34.476 RON (echivalent a 13.000 euro) valoarea creditului auto pe o perioada de 3 ani, cu avans achitat in valoare de 6.090 RON (15% din 40.560 RON valoarea masinii cu TVA).

In 3 ani, la BRD clientul plateste de 1,16 ori mai mult decat a imprumutat, la Raiffeisen Bank de 1,17 ori, mergand pana la a plati de 1,24 ori mai mult la BCR.

Costurile percepute de aceste banci sunt rezonabile, dintre cele mai scazute chiar.

Pentru un credit auto cu adevarat costisitor, clientii pot plati si de 2 ori suma imprumutata pana la sfarsitul perioadei de creditare, DAE ajungand pana la 16,49% in aceleasi conditii de acordare.
Bancile obisnuiesc sa vina in completarea ofertei de creditare cu oferte promotionale.
Costurile solicitate de BRD si BCR in schimbul unui credit auto sunt compensate de conditii flexibile de acordare: finantare integrala a pretului masinii pe o perioada maxima de 10 ani pentru masinile noi si maximum 5 ani pentru masinile rulate si posibilitatea de a alege tipul dobanzii (variabila, fixa sau revizuibila).

Raiffeisen Bank se angajeaza sa aprobe creditul in maximum 48 ore din momentul constituirii dosarului. De altfel, creditul "Masina Ta" poate fi accesat de la dealerii auto din toata tara.
Prin creditul "Formula BT" de la Banca Transilvania, solicitantul poate achizitiona masina noua sau rulata de la dealeri auto sau persoane fizice, indiferent de marca. In cazul achitarii in avans, banca nu va solicita comisioane suplimentare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.