Evolutia cursului leu/euro din ultima perioada reflecta pe deplin interesul investitorilor atrasi de activele din Romania care ofera randamente superioare celor din celelalte state europene, ne-a spus economistul Bogdan Baltazar.

"O apreciere lunga si importanta, urmata de o depreciere determinata de unele corectii, reflecta influenta fluxurilor financiare, interesul investitorilor directi, al investitorilor de portofoliu si chiar interesul acestora in depozite care ofera un randament cu cateva procente peste cel din statele europene", a declarat Baltazar.

"E firesc ca orice activ cu randament superior in Romania sa mentina interesul investitorilor. Romania va ramane cel putin zece ani o tara interesanta pentru investitori", a mai spus acesta.
In ceea ce priveste temperarea cursului, Baltazar spune ca aceasta corectie nu a fost mare si s-a produs in mod firesc. "Si eu cred ca aprecierea a fost cam rapida si era nevoie de o corectie".

Ionescu: Introducerea cotei unice a fost o masura apreciata de investitori

Intrebat care este atitudinea investitorilor straini fata de piata romaneasca, Cristian Ionescu, director general al Coface Romania, a mentionat ca "numarul de firme noi cu participare straina la capital a fost de aproximativ 8.000 in prima jumatate a anului, ceea ce reflecta atractia investitorilor pentru piata romaneasca dupa momentul aderarii". Totusi, spune acesta, investitiile straine directe sunt in scadere ca urmare a incheierii intr-o masura destul de insemnata a marilor privatizari. In primul semestru al acestui an, valoarea investitiilor straine s-a situat la 1,14 miliarde euro (ca aport la capitalul social), in crestere cu 85% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Romania nu este nici pe departe un paradis fiscal, insa sistemul de taxare nu este mai impovarator decat al altor state europene. Introducerea cotei unice de 16% a fost o masura apreciata de investitori", a mai spus directorul general al Coface Romania.

Coface: Spre sfarsitul anului, estimam un curs de 3,3 lei/euro

Ca previziuni asupra cursului, Baltazar spune ca "daca se va intra in crizele financiare prevazute de altii, mi-e tare greu sa estimez ce se va intampla cu cursul. Eu as fi vazut raportul leu/euro undeva la 3,10 la sfarsitul anului, mentinandu-se pe un trend crescator, cu unele mici oscilatii. Nu-mi plac aprecierile mari, ca atunci corectiile stau si asteapta". Cristian Ionescu vede, insa, un curs de 3,3 lei/euro spre sfarsitul acestui an.

Economistul Eugen Radulescu declara de curand ca, pe termen lung, se va mentine trendul de apreciere a leului, insa pe termen scurt va depinde foarte mult de deficitul bugetar si de inflatie. "Daca nu vor mai merge ca in prezent, daca se scapa fraiele, nu exclud o reintoarcere a cursului", a spus acesta.
"Aprecierea leului a fost determinata, in principal, de speculatiile jucatorilor externi"
Cristian Ionescu e de parere ca aprecierea puternica a leului din ultima perioada isi are principalele resorturi in actiunile speculative ale jucatorilor externi, dar aceasta apreciere este si rodul intrarilor de capital strain in Romania, din partea investitorilor atrasi de noua perspectiva de postaderare.
"Principalul efect al acestei aprecieri se va resimti asupra balantei comerciale, prin incurajarea importurilor si asa stimulate de conditiile meteorologice din aceasta vara, care fac necesar importul de produse alimentare", a spus directorul general al Coface Romania. In ceea ce priveste exportatorii, Ionescu spune ca efectele aprecierii leului sunt negative, ducand la pierderi, uneori uriase pentru acestia. "Cursul de schimb a coborat cu 25% in ultimele luni, iar aceasta reprezinta o marja de profit mult prea mare pentru exportatori, pentru a putea compensa pierderile", a spus acesta. Aprecierea leului a avut insa si efecte pozitive pentru cei care s-au imprumutat in euro, avand de rambursat acum rate mai mici, a aratat Ionescu.

Tensiunea de pe pietele financiare ar putea deprecia leul

Turbulentele din marile piete financiare ar putea amplifica deprecierea leului, din cauza retragerilor investitorilor straini din piata, dar banca centrala a Romaniei nu va avea motive de interventie in piata, au declarat analistii pentru NewsIn.

Aprecierea puternica a leului din prima jumatate a acestui an si deficitul de cont curent mare sporesc riscurile pentru Romania in contextul turbulentelor de pe pietele financiare si de capital externe, care genereaza retrageri ale investitorilor din tarile emergente, spus analistii. Leul a avut o tendinta clara de apreciere fata de euro in primele sase luni ale acestui an, in conditiile in care BNR a afisat un curs oficial de 3,1112 lei/euro pe 2 iulie, care arata o apreciere a monedei nationale cu peste 24 de bani (7,29%) fata de cea europeana de la 1 ianuarie, cand euro era cotat la 3,3560 lei. Raportat la cotatia maxima atinsa de leu in acest an, cursul afisat vineri de BNR, de 3,1890 lei/euro, reflecta o depreciere a leului cu aproape 8 bani (2,5%), insa leul ramane apreciat cu circa 5% (aproape 17 bani) fata de euro raportat la cotatia de la inceputul anului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.