Crahul de pe piata americana a "scufundat" indicii bursieri si a provocat o criza de lichiditate la nivel global

Degringolada care a cuprins joi burselor internationale a continuat ieri, investitorii temandu-se ca problemele cauzate de deteriorarea pietei de credite ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite vor ajunge la o intensitate peste estimarile initiale. Panica s-a transferat in Europa dupa ce BNP Paribas, cea mai mare banca franceza cotata la bursa, a intrat pe lista bancilor afectate de problemele de pe piata creditului ipotecar din SUA, iar lipsa lichiditatilor de pe pietele monetare a determinat Banca Centrala Europeana (BCE) sa intervina.

Depreciere record in Europa

Actiunile companiilor listate in Europa s-au depreciat ieri cu 3%, apropiindu-se de atingerea celei mai mari scaderi zilnice din ultimii patru ani, dupa ce Deutsche Bank a raportat pierderi ca urmare a investitiilor in sectorul american al creditelor ipotecare riscante, transmite Reuters.

Pana la 11:20 GMT, indicele pan-european FTSEurofirst 300 a pierdut 3% din valoare, ajungand la 1.479,6 puncte. Principalul indice bursier european a coborat joi cu 1,8%. "Suntem intr-o perioada de depresiune globala, care va dura, cel putin pana la evaluarea pierderilor din sectorul creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc", apreciaza Jacques Tissier, manager de fond la grupul francez Stratege Finance. Divizia DWE a Deutsche Bank, specializata in fonduri mutuale, a anuntat ca fondul ABS, care investeste in titluri de valoare garantate prin active, ramane deschis, dar valoarea activelor administrate de entitate a scazut la 2,1 miliarde de euro, de la trei miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie. Grupul german se adauga bancii franceze BNP Paribas si altor institutii financiare europene care au anuntat pierderi rezultate din expunerea fata de piata creditelor ipotecare din SUA, alimentand ingrijorarea potrivit careia impactul scaderii acestui sector nu este limitat la SUA. Indicele FTSE 100 a scazut cu 3% si se plaseaza, pentu prima data dupa 2002, sub valoarea inregistrata la inceputul anului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.