Banca Nationala anunta ca va interveni pentru a calma „starea de euforie“ legata de cheltuielile bugetare.

Mugur Isarescu este nemultumit de banii multi din piata

Majorarile salariale si cresterea pensiilor se pot intoarce anul acesta impotriva romanilor. Mai precis, dobinda la credit se va mentine la niveluri ridicate. Pentru a contrabalansa efectele negative ale cheltuielilor guvernamentale ridicate, Banca Nationala ar putea reveni, dupa mai multe luni de relaxare, la o politica monetara restrictiva. „Am observat o stare de euforie fata de cheltuielile de la bugetul Romaniei. Este timpul ca BNR sa actioneze pentru calmarea acestei euforii“, a declarat pentru Reuters, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Iar BNR nu poate interveni decit prin pirghiile care tin de politica monetara.

„Banca Nationala nu poate interveni direct in politica Guvernului, insa o poate face indirect. BNR poate sa revina la o politica monetara mai restrictiva“, ne-a explicat analistul economic Liviu Voinea. O politica monetara mai restrictiva ar putea insemna si mentinerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor la niveluri ridicate si implicit, un cost al creditarii mai mare.

„Interventia BNR ar insemna in primul rind sa nu mai diminueze dobinda de politica monetara. In al doilea rind, BNR ar putea sa nu mai diminueze rezervele minime impuse bancilor asa cum avea in plan. Sub presiunea cheltuielilor guvernamentale in crestere, BNR nu isi va mai permite sa dea drumul la bani in piata“, spune Voinea. Aceleasi modalitati de intrventie le identifica si consilierul guvernatorului. „BNR nu poate interveni decit prin pirghiile specifice politicii monetare. Are la dispozitie dobinda-cheie, cursul de schimb si celelalte puncte de absorbtie“, ne-a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.