Firmele din Romania reduc treptat bonusurile acordate tuturor angajatilor. In schimb, se dau prime pentru performanta.
Ponderea bonusurilor fixe (prime de Craciun, de Paste etc.) acordate de companii angajatilor a inceput sa scada din totalul salariului anual. In schimb, a inceput sa creasca ponderea primelor de performanta si a comisioanelor de vinzari, arata o analiza realizata de PricewaterhouseCoopers (PwC).

Altfel spus, venitul unui angajat bun poate creste cu pina la 30% din valoarea salariului anual, in schimb, un angajat care nu isi indeplineste obligatiile fata de angajator se poate rezuma doar la salariul de baza. „In general, bonusul de performanta si comisionul de vinzari reprezinta 5-15% din salariul anual, indiferent de sectorul de activitate, insa cele mai mari ponderi se intilnesc in departamentul de vinzari, unde acesta ajunge sa fie, in medie, de 15-30%“, ne-a declarat Radu Petrescu, Senior Consultant PwC. Potrivit acestuia, bonusurile fixe, care nu depind de performanta angajatului, pot ajunge la 1-2 salarii lunare, in functie de politica companiei de acordare a unor sume de bani cu diferite ocazii, precum Paste, Craciun sau al 13-lea salariu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.