Cresterea preturilor la apartamente - fie ele vechi sau noi - pare a fi directia spre care majoritatea analistilor imobiliari indica la unison. Iata insa ca exista si voci care afirma ca, dimpotriva, preturile la locuinte au ajuns deja la un plafon peste care nu se va mai trece cu mult. Reuven Havar, CEO al sucursalei locale a Africa Israel Europe (AFI Europe), ne-a declarat: "Preturile au ajuns deja la un nivel destul de mare si vor ramane la acest nivel". Principalul argument al investitorului isarelian consta in aceea ca "exista o limita". Havar ne-a explicat ca, daca se va trece peste pragul actual, dezvoltatorii risca sa ramana cu apartamentele nevandute, pentru simplul motiv ca oamenii nu le vor putea cumpara.

Piata ramane, totusi, atractiva

Cel de-al doilea argument al directorului AFI Europe este reprezentat de venirea in numar tot mai mare a investitorilor pe piata imobiliara. Suplimentarea ofertei de locuinte va duce, considera Havar, la nivelarea preturilor, pentru ca oamenii vor avea din ce sa aleaga. Cu alte cuvinte, daca pana acum oferta slaba a condus la cresterea mai mult sau mai putin artificiala a preturilor, pe masura ce vor aparea mai multe optiuni locative, cererea va fi satisfacuta, iar situatia se va "calma".
Faptul ca preturile la apartamente nu vor mai creste - cel putin nu ca pana acum - nu este o consecinta a scaderii atractivitatii segmentului rezidential romanesc, remarca reprezentantul AFI Europe. Chiar dimpotriva. "Piata va mai fi fierbinte inca multi ani de acum incolo", a subliniat Havar. Acesta a adaugat ca, atat timp cat va exista un dezechilibru intre cerere si oferta, investitorii vor continua sa vina, ca si pana acum.

Romania va ajunge la aceeasi stabilitate ca si Cehia, insa mai repede

In sprijinul ipotezei sale, Havar aduce exemplul unei alte piete central-europene, Cehia, unde AFI Europe desfasoara, de asemenea, operatiuni. "Aici, situatia e mai calma decat in Romania", ne-a aratat acesta, subliniind insa ca, din punctul de vedere al preturilor, cele doua tari se afla cam la acelasi nivel. Oficialul AFI Europe estimeaza ca piata autohtona va parcurge cam aceleasi etape mari de evolutie ca si Cehia, insa intr-un ritm mult mai rapid. Cu cativa ani in urma, ne-a aratat Havar, in tara vecina exista acelasi dezechilibru major intre cerere si oferta, iar preturile au tot crescut - acest lucru s-a intamplat pana cand oferta s-a ridicat la nivelul cererii, ceea ce a condus la situatia de stabilitate vizibila in acest moment. "In cativa ani, totul o sa se linisteasca si aici", a subliniat reprezentantul companiei.

AFI investeste 800 mil. euro in toate segmentele imobiliare

Prezenta pe piata romaneasca de circa 2 ani, AFI Europe desfasoara operatiuni pe toate cele 3 segmente fundamentale ale pietei imobiliare (in afara de logistica, domeniu care este abia la inceput) - rezidential, birouri si retail. In ceea ce priveste sectorul cu cel mai mare potential la ora actuala, Havar a indicat dezvoltarea de locuinte, deoarece aici se resimte cea mai acuta lipsa a pietei.

"Piata este fierbinte pe toate aceste 3 segmente", a adaugat insa Havar. Lucru dovedit din plin de volumul investitiilor companiei - circa 800 milioane de euro - ce se distribuie pe toate aceste sectoare.
Astfel, portofoliul AFI Europe in tara noastra include Cotroceni Park, dezvoltat in colaborare cu New Century Holding. Proiectul va cuprinde un centru comercial de amploare - o investitie de 200 milioane euro - si un complex de 5 cladiri de birouri - 100 milioane euro. Dintre activele AFI Europe in Romania mai fac parte: un teren de 100.000 mp in Pipera, pe care se va construi un ansamblu rezidential de 2.000 de apartamente, cu o investitie de 250 milioane de euro; un teren in zona hotelului Marriott, pe care se va construi un ansamblu de 800 de apartamente de lux, cu 80 milioane euro; un teren in comuna Butimanu, pentru un complex de vile de lux.

De asemenea, saptamana trecuta, compania a anuntat cumpararea unui teren de 155.000 mp in sectorul 1 al capitalei, apartinand fabricii Laromet, pentru 77,5 milioane de euro. Conform lui Havar, terenul va fi destinat constructiei unui cartier rezidential de lux, ce va cuprinde 4 - 5.000 de unitati locative, alaturi de spatii comerciale si zone de recreere. Constructia acestui proiect nu va incepe insa pana cand fabrica Laromet nu va fi relocata, in circa 2 ani.

In privinta activitatii companiei in celelalte orase ale tarii, Havar a subliniat: "Deocamdata, prioritatea este in Bucuresti, dar asta nu inseamna ca nu vom construi si in alta parte". Astfel, sustine acesta, AFI Europe va investi 50 milioane de euro pentru constructia unui mall si a unei cladiri de birouri in Arad. Tot aici, compania va dezvolta si un complex de 400 de apartamente de lux, in valoare de 40 milioane de euro. Cat despre intrarea pe alte piete, Havar a precizat: "Mai suntem interesati de cateva orase, centrele comerciale fiind principala noastra prioritate. Insa, deoarece in afara de Arad nu am semnat nimic, acum nu pot spune nimic mai mult decat ca luam in vizor fiecare oras cu peste 150.000 de locuitori".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.