Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) incep sa beneficieze de tot mai multe produse de creditare. Daca pana acum cativa ani portofoliile de credite destinate patronilor erau extrem de anemice, in prezent oferta bancilor a devenit exploziva. Institutiile financiare dau bani atat pentru achizitii de imobile, cat si pentru plata datoriilor bugetare sau sustinerea productiei, lucru care nu i-a lasat indiferenti pe intreprinzatori. In prezent, mai mult de jumatate din IMM-urile romanesti sunt debitoare ale sistemului bancar.
Constructorii, campionii imprumuturilor

Pe parcursul ultimului an, 56,62% dintre IMM-uri au apelat la credite bancare, se arata in Carta Alba a IMM-urilor pe 2007, elaborata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Ponderea este mai ridicata in cazul firmelor cu varste de peste 15 ani - 63,37%, precum si in cazul intreprinderilor mijlocii (62,99%). Pe zone geografice, IMM-urile din Sud sunt campioanele creditelor bancare (69,29% contracteaza credite), urmate de cele din Sud-Vest (66,67%) si de cele din Vest (58,33%). La polul opus se plaseaza IMM-urile din regiunea Centru, care angajeaza imprumuturi doar in proportie de 35,82%. In Bucuresti, circa jumatate din IMM-uri se imprumuta de la banci. Pe domenii de activitate, firmele de constructii au apelat cel mai mult la credite (66,67%), urmate de cele din turism (59,46%), comert (59,38%), transporturi (57,95%) si industrie (57,83%). IMM-urile din sectorul serviciilor au apelat la credite bancare in proportie de doar 42,29%. Conform Cartei Albe, pe primele doua locuri in preferintele patronilor romani s-au situat BCR si BRD.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.