Un card cu limita de credit de 1.000 de lei va adauga la angajamentele de plata pina la 40 de lei, indiferent daca ati accesat creditul sau nu.

Un card de credit detinut la una din bancile din Romania va poate limita accesul la un imprumut ipotecar. Mai precis, bancile adauga la angajamentele lunare de plata un procent din limita de credit pe care o aveti pe card. Gradul de indatorare creste si, implicit, valoarea creditului dorit scade. Acest indice variaza, de la banca la banca, intre 1 si 4%. Bancile anunta faptul ca in stabilirea procentelor au avut in vedere ratele dobinzilor la produsele de card practicate pe piata bancara si pot fi ajustate periodic, in functie de modificarea acestora.

Povara cardului de credit este simtita mai ales de cei cu venituri mici si medii. De exemplu, daca o familie cu venituri nete insumind 600 de euro (fiecare cistiga salariul mediu pe Bucuresti), in care unul dintre soti are un card de credit cu limita maxima de 150 de euro, solicita un credit ipotecar la Alpha Bank, aceasta va pondera cu 1% limita de credit pe card, rezultind 15 euro pe luna adaugati la angajamentele lunare de plata. In aceasta situatie, Alpha Bank poate aproba o suma maxima de 38.000 de euro pe perioada maxima de 360 de luni, cu o rata lunara de 227,53 euro/luna, potrivit www.finzoom.ro.

Daca sotul sau sotia nu ar fi avut cardul de credit, banca ar fi putut aproba maximum 40.000 de euro pe 360 de luni cu o rata lunara de 239,50 euro. Procentele se aplica si pentru cardurile de debit cu overdraft. Pentru o familie in care ambii soti au un card de credit sau un overdraft cu limita de 1.000 de lei, banca va adauga la angajamentele lunare de plata intre 20 si 80 de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.