Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut, marti, dobanda de politica monetara la 7% pe an, dar a modificat dobanzile pentru facilitatea de depozit si pentru cea de credit pentru a creste rolul de semnal al dobanzii cheie si a limita volatilitatea dobanzilor din piata interbancara, a anuntat BNR.

BNR ingheata dobanda cheie la 7% Astfel, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit urca de la 1% pe an la 2% pe an, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit scade de la 14% la 12% pe an.

De asemenea, banca centrala a redus de la o luna la doua saptamani scadenta pentru operatiunile de atragere a surplusului de lichiditate al bancilor comerciale in depozite.

BNR a indulcit rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei, care echivaleaza cu 20% din pasivele in lei ale bancilor, reducand-o de la 21% la 18% pe an incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2007, a mai anuntat banca centrala, potrivit NewsIn.

"In acelasi timp, consiliul de administratie reafirma ca BNR va exercita in continuare prin intermediul operatiunilor de piata un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe piata financiara si mentine neschimbat nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se spune in comunicatul bancii centrale.

In prezent, rezervele minime obligatorii sunt de 40% din pasivele in valuta si de 20% din cele in lei ale bancilor comerciale.

BNR considera ca procesul de dezinflatie se mentine pe o traiectorie "consecventa cu atingerea tintei de inflatie pentru acest an". De asemenea, in comunicatul bancii centrale se aminteste de incetinirea usoara a ritmului de crestere economica, pana la 6% in primul trimestru al acestui an fata de perioada echivalenta din 2006, "pe fundalul unui soc negativ asupra ofertei datorat agriculturii", precum si de mentinerea tendintei de adancire a deficitului de cont curent.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.