Bancile nu au intotdeauna motive intemeiate pentru a impune comisioane de plata anticipata

Bancherii sustin ca rambursarea anticipata le genereaza costuri, motiv pentru care impun comisioane de penalizare. Realitatea contrazice insa acest rationament. In timp ce unele institutii taxeaza aceasta optiune chiar si cu 4%, altele o ofera pur si simplu gratuit, semnaland ca plata in avans nu prea genereaza pierderi asa de mari pentru banci.

Aderarea la UE a creat asteptari puternice in randul populatiei cu privire la cresterea veniturilor. Perspectivele sunt legate de procesul de convergenta, care impune pe termen lung alinierea conditiilor interne la cele din zona euro. Cel mai bun exemplu din acest punct de vedere il reprezinta preturile la case, care au luat-o cu mult inainte celorlalte preturi. Salariile nu fac nici ele exceptie de la acest fenomen. In primul trimestru din acest an, castigul salarial mediu pe economie a crescut cu 18%, depasind, practic, majorarea care a avut loc pe tot parcursul anului trecut.

Fara indoiala, tendinta va continua in urmatorii ani, urmand ca pe termen lung sa se apropie de nivelurile occidentale. Dar acest lucru s-ar putea sa se produca intr-un interval destul de indelungat, pe masura ce economia romaneasca devine mai performanta.

Perspectiva ii face insa pe foarte multi clienti care contracteaza imprumuturi ipotecare sa accepte sa plateasca in prezent rate foarte mari la credite comparativ cu venitul disponibil. Acestia mizeaza pe faptul ca, daca salariile vor continua sa creasca, serviciul datoriei va deveni tot mai usor de suportat. In cele din urma, isi vor permite chiar sa ramburseze mai devreme creditul, astfel incat sa-si micsoreze costurile cu imprumutul pentru locuinta.

Diferente mari intre banci

Intr-un astfel de scenariu, in alegerea creditului trebuie tinut cont nu doar de rata dobanzii la imprumut, ci si de comisionul de rambursare anticipata, care inregistreaza valori destul de mari in unele cazuri. Printre bancile care penalizeaza sever rambursarea in avans se numara ABN AMRO, care percepe o taxa de 4%. De asemenea, BCR si Credit Europe aplica penalizari la fel de mari, insa numai in primii ani ai contractului. Ulterior, valoarea comisioanelor scade gradual, iar in unele cazuri chiar sunt eliminate. UniCredit Tiriac Bank renunta la aceasta taxa dupa 5 ani, iar CEC si Credit Europe Bank dupa primii 10 ani ai contractului. In medie, acest comision se situeaza la 2%, insa sunt si institutii - precum Banca Transilvania si ING Bank - care nu aplica nicio penalizare pe tot parcursul duratei creditului.

Bancile justifica acest comision prin faptul ca el le permite sa-si recupereze pierderile pe care le suporta atunci cand un client plateste ratele mai devreme. Problema este ca nu intotdeauna bancile inregistreaza pierderi, iar in unele cazuri ele chiar sunt avantajate atunci cand se fac plati anticipate. Totul depinde de tipul dobanzii de la credit - fixa sau variabila - si de conjunctura pietei.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.