Creditele restante si indoielnice au crescut, in sase luni, cu 81%, in timp ce provizioanele constituite de bancile comerciale au urcat, la sfirsitul primului semestru, la aproape doua miliarde de lei, nivel dublu fata de jumatatea anului trecut si cu 52% peste soldul inregistrat in decembrie 2006, potrivit datelor strinse de Banca Nationala a Romaniei.

Potrivit BNR, creditele restante si indoielnice nete au atins 400 de milioane de lei, cu 50% mai mult fata de soldul raportat la mijlocul lui 2006.

Dinamica acestor probleme o depaseste chiar si pe cea a creditului. In acelasi interval, creditul neguvernamental a avut o crestere de 44,3%, la aproape 110 miliarde de lei, din care finantarile acordate populatiei au insumat circa 50 de miliarde de lei, cu dinamica usor mai inalta, de 62,5%. Creditele de consum ramin principala componenta a finantarii populatiei, cu un sold de 39,25 miliarde de lei si o crestere de 64% fata de iunie 2006. Imprumuturile ipotecare si imobiliare cumuleaza aproape 10 miliarde de lei, cu 59% peste soldul de la finele primului semestru de anul trecut.