Locuintele cu credit ipotecar si cele pentru tineri, construite de ANL, mai scumpe cu 8%.

ANL motiveaza majorarile prin cresterea costurilor cu forta de munca si scumpirea materialelor de constructie.

Pentru programul de locuinte pentru tineri s-au alocat 315 milioane de lei, pentru 9.500 de unitati locative.

Pretul metrului patrat construit la casele realizate de Agentia Nationala pentru Locuinte va creste cu circa 8%. Majorarea de pret, datorata cresterii costurilor cu forta de munca si tendintei crescatoare la preturile materialelor de constructie, se va aplica pentru toate locuintele ANL aflate in lucru sau in faza de proiect. Pretul metrului patrat pentru locuintele construite cu credit ipotecar prin ANL va ajunge la o cifra comparabila cu pretul pietei.

In prezent, ponderea detinuta de ANL pe piata constructiilor de locuinte din Romania este de 14-15%.

Cea mai mare crestere, la creditul ipotecar

Aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, ANL s-a infiintat initial doar pentru construirea de locuinte cu credit ipotecar, mai tarziu aparand si programele de locuinte oferite spre inchiriere. ANL dezvolta acum doua programe in paralel, pentru locuintele construite cu credit ipotecar si pentru locuintele oferite spre inchiriere tinerilor.

Daca in urma cu cateva luni se ofereau apartamente cu 330-340 de euro pe metrul patrat construit si case cu 400 de euro, in medie, fara TVA, la ora actuala noua oferta a ANL este de maximum 400 euro/mp pentru apartamentele de inchiriat si circa 500 euro/mp pentru case cu credit ipotecar. Preturile nu iau in calcul impactul terenului asupra constructiei si variaza in functie de amplasament.
"ANL aplica deja noile preturi. Au fost luate in calcul noile costuri cu forta de munca, precum si evolutia ascendenta a preturilor la materiale, in special beton si fier-beton. Costurile cu finisajele nu pun deocamdata probleme si nu influenteaza foarte mult pretul final al casei", a declarat Gheorghe Popescu, director general ANL.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.